Afbeelding
Foto: PR
Column

Kiezen!

Column 317 keer gelezen

Hellevoetsluis - Heeft u 4 jaar geleden gestemd? Weet u nog op wie en wat het plan van die partij was? Zijn die plannen gerealiseerd?

17 maart aanstaande zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Er doen maar liefst 37 partijen met 1.579 partijkandidaten mee. Gaat u ook stemmen? En weer op dezelfde partij, of is het tijd voor verandering? En zo ja, wat dan en door wie?

Wat Wopke, Sigrid, Thierry en Mark roepen en waar ze min of meer voor staan weten we inmiddels wel. Maar ja, dan heb je gestemd op een partij en zitten ze na de verkiezingen om de tafel met de formateur van het nieuwe kabinet. Als je pech hebt, wordt er water bij de wijn gedaan en wordt net jouw motivatie om op die partij te stemmen geparkeerd.

Ik heb eens gekeken naar enkele van de nieuwkomers. Alleen het bijeenzoeken van de namen en het verkiezingsprogramma is al een nieuw gezelschapsspel voor regenachtige dagen! Wat te denken van de volgende partijnamen: Wij zijn Nederland, Volt, UBuntu connected front, Splinter, VSN, De Piratenpartij. De Feestpartij. Blanco lijst met als eerste kandidaat Zeven? En dan de namen van de verkiezingsprogramma’s: De basiself van Code Oranje, Visie met lef, Het juiste antwoord, Koester wat goed is, verander wat beter kan, 10 over Oranje, Toekomst made in Europe. Kunt u een programma aan een partij koppelen? Ik in ieder geval niet!

Blanco stemmen is iets anders dan niet stemmen. Wie blanco stemt, gaat wel naar het stembureau. Je maakt dan geen keuze op het stembiljet. Blanco stemmen wordt als een protest gezien tegen de verkiezingen. Mensen die niet stemmen kunnen niet geïnteresseerd zijn in de politiek. Mensen die blanco stemmen zijn dat wel, maar willen soms geen keuze maken. Blanco stemmen tellen niet mee met de uitslag, maar kunnen net als bij het niet stemmen de uitslag wel indirect bepalen. Blanco stemmen telt namelijk wel mee voor het opkomstpercentage.

Het aantal stemmen gedeeld door de 150 zetels die er zijn te verdelen heet de kiesdeler. In 2017 was 70.000 stemmen goed voor een zetel.

Stemt u niet? Weet dan dat het voor partijen (ook degene met ideeën waar u niet achter staat) makkelijker wordt om een aandeel te krijgen in de Tweede Kamer.

Dussssss

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant