Afbeelding
Foto: PR
Column

Grijs

Column 414 keer gelezen

Nee, deze column gaat niet over het weer van de afgelopen weken. De trigger was de voorpagina van deze krant ‘Hoe staat het er eigenlijk voor in de gemeente Hellevoetsluis’? Bijna de helft van de ruim 40.000 inwoners van Hellevoetsluis is ouder dan 45 jaar, was te lezen! In Almere is dat maar 30%, in Rotterdam 38%.

We vergrijzen! Voordat u naar uw toetsenbord snelt om te reageren: ik heb niets tegen grijze haren of ouder wordende mensen, ik word zelf ook grijs. De vorige generaties moet je koesteren, economen zeggen zelfs dat deze interessant zijn vanwege de meestal goedgevulde portemonnee. (Waar tegenover staat, dat naarmate iemand ouder wordt het bestedingspatroon afneemt, goedgevuld is iets anders dan goed-spenderend).

Waar ik naar toe wil: als een gemeente de jeugd niet aan zich kan binden, dan ziet de toekomst er somber uit. Want wegtrekkende jeugd betekent op termijn uitstervende sportverenigingen, winkelcentra die nog leger zijn, horeca gelegenheden die minder bezoek trekken, minder sfeer. Het gezegde luidt niet voor niets ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Bekijk je de geplande woningbouw, dan blijkt dat er voor starters erg weinig gebouwd wordt in Hellevoetsluis. En bekijk de brochures eens van de nieuwbouw! Appartementen van 3 of 4 ton zijn eerder regelmaat dan uitzondering, dat zijn geen bedragen waar je als beginnend woningeigenaar voor in aanmerking komt.

Willen we over pakweg 20 jaar niet de meest grijze gemeente van de regio zijn, dan is er maar één oplossing: bouw niet meer dure woningen maar alléén goedkopere, gesubsidieerde woningen voor starters. Dat begint bij de gemeente: vraag niet de hoofdprijs voor een lap grond waarop gaat worden gebouwd. Een andere tip: vraag aan jongeren waar ze verder behoefte aan hebben en speel daarop in. Ik denk zomaar dat de adepten van Amazon, Bol en al die andere webwinkels weinig op hebben met winkelcentrum de Struytse Hoeck. Tenzij daar bijvoorbeeld in de parkeergarage een mooi afhaalcentrum voor internet bestellingen ontstaat. Waar pakketten ook weer teruggebracht kunnen worden.

Tot slot activiteiten. Zorg ervoor dat er genoeg te doen is voor mensen in de leeftijdsklasse onder de 40. En vooral, nodig ze uit om iets te organiseren, faciliteer en belemmer zo min mogelijk. Ik zou zeggen: bestuurders, prikkel uw grijze massa eens over dit onderwerp!

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant