Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Column

Oesterallergie

Column 508 keer gelezen

Lang kon ik genieten van die heerlijke zilte smaak van de Zeeuwse oester; tot mijn spijt ben ik daar echter sinds een paar jaar allergisch voor. Maar ik heb meer allergieën, waar ik gelukkig niet altijd rouwig om ben. Een waar ik al lang tegenaan loop is de Rutte-doctrine. Deze doctrine was een beleid van onze minister-president: zo weinig mogelijk beleid openlijk en transparant delen, zoals onlangs zo zichtbaar werd bij de verschrikkelijke kinderopvangfraudeaffaire die een bananenrepubliek niet had misstaan. Lodewijk Asscher gaf het goede voorbeeld door zich terug te trekken als lijsttrekker voor de PvdA. Hij nam zich zijn fouten kwalijk, alleen excuses waren niet meer voldoende. Nu maar hopen dat Rutte ook zo integer zal zijn, maar ik heb zo mijn twijfels …

Tot mijn spijt blijft de Rutte-doctrine echter niet beperkt tot ‘het Haagse’, ook in Hellevoetsluis lopen we daar vaak, te vaak, tegen aan. Bij herhaling moeten wij constateren dat stukken zonder goede redenen door ons college als ‘besloten’, ‘vertrouwelijk’ of ‘geheim’ worden bestempeld. Soms is dat noodzakelijk, bijvoorbeeld als er gesproken gaat worden over personen, over financiële aangelegenheden die de onderhandelingspositie van de gemeente in gevaar brengen, of dat de belangen van derden kunnen worden geschaad. Te vaak echter zijn deze redenen niet aanwezig, maar worden stukken onze raad toch in beslotenheid aangeboden. Onze bewoners wordt dan de informatie onthouden waar zij recht op hebben, en dan moet de raad dat weer rechttrekken. Dat gebeurt niet eens - een foutje kan immers gebeuren - maar veel te vaak. 

Een markant voorbeeld vond plaats in oktober in de raadscommissie ZWO bij het agendapunt over de verbeteropgave van buurthuis de Ploegschaar. Zeven stukken waren BESLOTEN, hooguit twee daarvan konden aanspraak maken op beslotenheid. Voor de andere werd dit als volgt uitgelegd: ‘we willen dat niet aan de bewoners openbaar maken, omdat we dan verwachtingen scheppen. We willen eerst u (de Raad) in kennis stellen, omdat het heel belangrijk is of de gevraagde budgetten wel, niet of gedeeltelijk worden toegewezen.’ Zo hoort het niet, de Raad is mans genoeg om de inwoners een eventueel minder positief besluit uit te leggen. College, vertrouw op de volwassenheid van onze inwoners; de Rutte-doctrine past ons niet, en dat scheelt mij een onnodige allergie uit Hellevoet. Gesloten oestercultuur en Rutte-doctrines, niets voor mij.

Daan Dankaart, fractievoorzitter PvdA

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant