Afbeelding
Foto: Pixabay
Column

Denkt u nog na?

Column 231 keer gelezen

Hellevoetsluis - In een mensenleven koop je meer dan tien auto’s. Je zou zeggen appeltje-eitje, maar toch doet een Nederlander over het aanschaffen van een auto best lang. Je bekijkt diverse modellen, maakt een proefrit en soms volgen er onderhandelingen met de verkoper.

Echte die-hards gaan ook nog eens naar een vergelijkbare wagen kijken en nemen dan pas hun besluit. Er kunnen zo maar weken over het aanschaffen van een auto heen gaan.

Hoe vaak koopt een mens in zijn of haar leven een huis? Ik heb het uitgezocht, in Nederland is dat gemiddeld 3.8 keer. Je zou zeggen, in het kopen van een huis gaat heel wat tijd zitten, want het gaat ook nog eens om veel geld.

Een gemiddeld huis kost in Nederland ruim 280.000 euro, dus je besluit in je leven over meer dan 1 miljoen euro!

Een huis wordt echter in veel kortere tijd gekocht dan een auto, en dat terwijl de impact van het kopen van een huis erg groot kan zijn. Denk alleen maar aan een betalingsverplichting die je voor 20 of meer jaar aangaat. Een koophuis zoeken lijkt op de huidige woningmarkt op meerijden in een F1-race. Om te winnen moet je snel kunnen accelereren, diepe zakken hebben en ook nog eens een aantal kapers achter je zien te laten.

Wilt u de bouwkundige staat onderzoeken? Er staat achter u een koper te trappelen die het zonder doet. Ontbindende voorwaarden? De verkoper heeft die liever niet.
Sommigen kopen zelfs blind een huis!

Het is geen uitzondering dat er tijdens de eerste bezichtiging al meteen besluiten (moeten) worden genomen. En tijdens de eerste bezichtiging zie je gegarandeerd dingen over het hoofd. Laat staan dat je een goed idee krijgt van de bouwkundige staat van de woning.

Sommigen kopers hebben hun huiswerk goed gedaan en weten precies hoe hun financiële situatie en de fiscale regelgeving is. Anderen doen dat niet, hebben alleen een globaal inzicht in wat er kan en springen in het diepe.

Met soms - helaas - alle gevolgen van dien. Hoe lang denkt u na?

Ger den Reijer

Uit de krant