Afbeelding
Foto: Pixabay
Column

Over vechten, vrijen en macht

Column 202 keer gelezen

Iedere mens beschikt over oerdriften. Volgens het woordenboek is een oerdrift een ‘primaire ingeschapen drang of drift’. Zo zien we bij een baby de zogenaamde zuigreflex. Deze reflex treedt op als de baby op de wang of bij de mond wordt aangeraakt. Het hoofd wordt in de richting van het aanraken gedraaid. Dit gebeurt allemaal om het voeden kort na de geboorte goed te laten verlopen.

Door Ger den Reijer

We hebben nog veel meer driften, goede en minder goede. Zo is er bijvoorbeeld ‘macht’. Macht maakt een stofje vrij waardoor je de controle over je hersenen min of meer kwijtraakt. Waar dat toe kan leiden hebben we de laatste jaren overal om ons heen kunnen zien, denk maar eens aan #metoo.

Zouden er ook mensen zijn zonder oerdriften? Ik persoonlijk denk van niet. De politici, burgemeesters en ambtenaren op Voorne proberen dat ons wel te suggereren……

Sociaal psycholoog Prof. dr. Bram Buunk schrijft in zijn boek ‘Oerdriften op de werkvloer’ onder andere: ‘We wedijveren met onze collega’s om nutteloze zaken als kamergrootte, vertonen ongewenst en gewenst seksueel gedrag op de werkvloer, pesten onze collega’s, roddelen om er zelf beter van te worden, en nemen bewust minder competente collega’s aan om daar gunstig bij af te steken. We vinden dat we ons in werksituaties professioneel en rationeel zouden moeten gedragen. Maar we worden gedreven door volstrekt irrationele motieven, en blinken uit in destructief gedrag.’

En dan lees ik in Groot Hellevoet van vorige week dat het ‘Dikke mik’ is tussen de drie gemeenten op Voorne?? Dit zou betekenen dat binnen de gemeentehuizen van Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis een uniek stel mensen bij elkaar is gezocht! Gelooft u het?

Wat zien we in de praktijk? Een D’66 raadslid van Brielle was al enigszins zenuwachtig doordat IBH Hellevoetsluis stelde dat er eigenlijk niets vreemds is in het vooraf vertrouwelijk inzien van bepaalde stukken. En 18 november jl. stelde een raadslid van de Partij Westvoorne dat een brief van B&W Hellevoetsluis voor hem voelt ‘alsof ze een greep in onze kas proberen te doen’.

En dan zien we hier nog maar de voorbeelden waarmee naar buiten wordt getreden.

Ik durf te stellen dat de oerdriften nog heel wat politieke reuring zullen geven tot de door partijen zo gewenste fusie op Voorne is gerealiseerd!

Uit de krant