Afbeelding
Foto: Stock
Column

Hollandse eenheidsmaatschappij...

Column 212 keer gelezen

Ik hou van afkortingen. Zo zou het woord "Fuck" een afkorting van een verordening zijn die ooit werd gedaan door een oude Engelse koning. Er zou ooit een tekort aan mensen geweest zijn dus werd er een bode het land ingestuurd met de boodschap: 'Fornicate Under Command of the King.' Het verzoek tot voortplanten.

Door Wendy de Wit

Van voortplanten komen mensen.. en die mensen vormen de maatschappij. Tegenwoordig heeft het woord fuck/fuk ook gebruikt in allerlei uitdrukkingen. Een van die uitdrukkingen "ergens niet mee fukken" betekent zoveel als je er niet mee bemoeien. Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam is ook de betekenis van een hele bekende afkorting. Ik laat het aan u over de afkorting te raden. Het betreft een winkelketen die zich bij elke maatschappelijke verandering meteen als beste jongetje van de klas presenteert. Ze nemen hun rol heel erg serieus. Dat ze maatschappelijke macht hebben is zo, want als deze winkelketen besluit dat er iets niet meer mag, ondanks dat de Hollandse maatschappij daar zelf nog helemaal niet over uit is, wordt er toch al een oordeel en een vonnis uitgesproken. En wat zij verkopen is 'typisch hollands en vooral heel erg gewoon.' Ik kom er graag hoor, daar niet van. Maar ik vind dat ze er niet mee moeten fukken.

Ze zijn ze de eerste grote jongen die de moorkop geen moorkop meer noemt. Dat is een keurige chocoladebol geworden. Dat wisten we allang dat een moorkop een chocoladebol is. En nog een lekkere ook. In Zuid- Europa doen ze niet zo moeilijk. In Spanje vieren ze al eeuwen de christenen tegen de Moren. Hele gevechten worden uitgebeeld, en niemand huilt erom. In Brielle doen ze soortgelijk iets maar dan weer met Geuzen en Spanjaarden. Iedereen drinkt een biertje met elkaar na afloop, zowel in Brielle als in Spanje, en eet na afloop met elkaar. Ik wil moorkoppen naar ze sturen. Een gratis moorkop voor iedereen die niet zeurt.

Anders ga ik ook zeuren. Niet over blanke vla, witte bolletjes, of Zeeuwse boterbabbelaars (dus Zeeuwen hebben boter als smeermiddel (of op hun hoofd? ) als ze te veel praten?? Elke Zeeuw is dus een babbelaar? Hoe bedoel je Zeeuws, het is gewoon een botersnoepje heur.) Limburgse Vlaai? Dus Limburgers poepen taartjes? Hoe moet ik in omgaan met alle benamingen tegenwoordig? Ik wil de koek "Lange vingers" in de ban! Ik ben genetisch gezegend met een tiental lange vingers en vind die naam echt niet kunnen! Maak er gewoon lange dunne gebakken deeg met suiker koekjes van. Straks wil iedereen mijn lange vingers in hun tiramisu!

Uit de krant