Afbeelding
Foto: stock
Column

Rollend over de rotonde

Column 906 keer gelezen

Hellevoetsluis - Met enige regelmaat lees ik in de kranten over ongelukken op rotondes in Nederland. Ook in Hellevoetsluis gaat het niet altijd goed. Eén keer reed ikzelf bijna een fietser aan. Het was een jonge jongen op een snelle bezorgfiets die ik echt niet gezien had. Hij nam zijn voorrang en ik trapte nog net op tijd op de rem.

Door Wendy de Wit

Ik heb een sticker achterop mijn auto. Die heb ik erop geplakt toen ik het afgelopen jaar motor leerde rijden. Op de sticker staat de tekst; "Look twice, save a life." Ik rij motor, tijdens de motorrijlessen kreeg ik opnieuw mijn theorie opgefrist en werd ik me tijdens het rijden onder andere bewuster van het gevaar op rotondes. Wist je dat een motor in een bocht niet zomaar op de rem kan trappen zonder gevaar op een valpartij? Rotondes zijn dus best een dingetje. Alle vormen van verkeer krijgen op dat rondje rollend met elkaar te maken, en her en der glipt er ook nog een voetganger tussendoor. Vaak wordt er galant voorrang verleend en nog even geknikt of gezwaaid. Behalve voorrang krijgen zijn ook nemen, afdwingen, duwen, plakken, aanwezig op een rotonde. Goed kijken en snelheid aanpassen lijkt dan een relatief begrip te worden en de beleefd met elkaar afgesproken rules of engagement op de rotonde ook.

Niemand wil bij een ongeluk betrokken raken, of start de dag met "laat ik vandaag iemand aanrijden". Maar je hebt er verkeershufters tussen. Hoezo je auto halverwege op de rotonde nog even snel met een halve meter ruimte voor de mijne gooien? Omdat je denkt dat het nog wel even past? Het past wel, maar alleen omdat ik op mijn rem trap en niet op je achterbank een theekransje met je wil zitten te houden te liggen te zijn, snappie? Doe je dat vlak voor een motor of scooter ben je een nog grotere hufter.

Ik zag die fietser dus echt niet aankomen. En dacht aan de sticker op mijn auto. Ik zag al voor me hoe ik die fietser aangereden zou hebben en dat meneer agent dan vraagt; "Mevrouw, die sticker op uw auto heeft u niet geholpen?" "Eh.. nee, ja.. ik keek wel...maar zag dus niks..?" Ik schudde de schrik van me af en de fietser leek niet door te hebben gehad dat hij ongezien weg was gekomen. Ik vervolgde mijn weg en naderde nog een rotonde. Daar liep een voetganger. Zij keek me aan en ik keek naar haar terug. We wisselden een non verbale communicatieve blik waarin een kort gesprekje had plaats gevonden. "Ik heb u gezien, ziet u mij ook?". Bevestigd met een glimlach en een knik rolde ik vervolgens de rotonde over.

Eerst kijken, en dan zien. Look twice.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant