Afbeelding
Foto: gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Zijn wie je wil zijn

Column 382 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op vrijdag 11 oktober vindt de jaarlijkse Coming-Outdag (Engels: Coming Out Day) plaats. Er wordt er aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt.

Coming-OutDag wordt onder andere zichtbaar gemaakt doordat een elk jaar groter aantal provincies en gemeentes de regenboogvlag uithangt. In 2014 deden 38 gemeentes dat. Dat aantal loopt steeds verder op en ook de meeste provincies doen tegenwoordig mee.

Ook in Hellevoetsluis hijsen we vrijdagochtend om half negen de regenboogvlag voor het gemeentehuis. Een ieder die zich daarbij aan wil sluiten is van harte uitgenodigd. In ieder geval zullen Bernadette Bakker van de VRR en de organisatoren van Gaystatic aanwezig zijn.

Als burgemeester van alle inwoners van Hellevoetsluis vind ik het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Een inclusieve samenleving begint bij het begrip tonen voor de keuzes van elkaar. Hoe je je leven wil inrichten en wie je wilt liefhebben is een heel belangrijke en persoonlijke keuze. In onze grondwet is in artikel 1 opgenomen dat discriminatie 'op welke grond dan ook' niet is toegestaan. Toch hoor ik nog steeds verhalen van discriminatie tegen LHBT'ers. Zij ervaren vandaag de dag nog altijd agressiviteit op straat, op school of op de werkvloer. Vandaar wellicht de angst om 'uit de kast te komen'. Op Coming-Outdag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn en dat je niet alleen bent.

Voor mij is de regenboogvlag een mooi symbool van onze diversiteit en van onze solidariteit. Nog steeds is er veel verdriet bij mensen die niet durven te laten zien wie ze willen zijn, omdat ze afkeuring van hun naasten, van hun werkgever of van de omgeving vrezen. In een regenboogparade in Reykjavik zag ik dat niet alleen de LHBT-gemeenschap van zich liet horen, maar ook anderen die zich gediscrimineerd voelen. In Hellevoetsluis zullen we aanstaande vrijdag laten zien dat je mag zijn wie je wil zijn door de regenboogvlag te hijsen met de Veiligheidsregio, politie en de mensen van Gaystatic. U bent ook welkom!

Milène Junius burgemeester

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant