[Column Burgemeester] Vesting | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
} Logo groothellevoet.nl
Foto:
Column Burgemeester

Vesting

  •   463 keer gelezen   Column

In 2021 is het maar liefst 400 jaar geleden dat onze haven gebouwd werd. Het begin van de rijke, maritieme geschiedenis van Hellevoetsluis. De vesting is in het begin van de 17e eeuw aangelegd om toen aanwezige oorlogs- en handelshaven te versterken. Onze vesting was tot de 19e eeuw belangrijk als (marine)haven.
Vandaag de dag meren er geen grote marineschepen meer aan, maar zijn we een belangrijke watersportstad voor de pleziervaart. De vesting is het historische hart van onze gemeente. Dat hart gaat sneller kloppen in de zomer met de gezellige terrasjes, de strandjes, bijzondere gebouwen, de vuurtoren en de mooie evenementen.

Over mooie evenementen in de Vesting gesproken… daarbij mag Vestingpop niet ongenoemd blijven, met het verrassingsoptreden van Duncan Laurence als 'kers op de taart'. Vorig jaar stond hij nog op het kleine podium en nu op het hoofdpodium, dat eigenlijk te klein voor hem is geworden. Hoewel hij dat zelf niet zo ziet. Hij was vooral erg blij om hier op te treden en had zelfs een nummer geschreven over onze vuurtoren "Lighthouse". En het volle festivalterrein was ook heel erg blij met zijn optreden, dat - hoe kan het ook anders - eindigde met Arcade, dat door iedereen vol overgave mee werd gezongen.

Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 augustus beleven we weer een mooi en veelbelovend weekend in de vesting: De Vestingdagen. Zowel samen met onze eigen inwoners - die de Vestingdagen Hellevoetsluis vooral voelen als een jaarlijkse reünie - als met onze bezoekers. Er is voor ieder wat wils: bijzondere stoommachines, een gezellige braderie en kermis, goede muziek, lekker eten & drinken enzovoort. Dit jaar vormen de 40 schepen van 'de vereniging voor zeilers van ronde en platbodemjachten' één van de grote publiekstrekkers.

De schitterende historische schepen zijn te bewonderen aan de Oostkade, waar ze liggen afgemeerd. Daarnaast doen zij mee aan een zeilwedstrijd en het admiraalzeilen op het Haringvliet. Het vuurwerk na dit historische spektakel is het knallende slotstuk op de zaterdagavond.

De Hellevoetse vesting mag dan al heel oud zijn, maar is volop 'in bedrijf'. Dat kunnen we deze maand volop met elkaar beleven.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>