Afbeelding
Foto: Pixabay

Kriebelende en bijtende beestjes

Actueel 980 keer gelezen

In de zomermaanden hebben we niet alleen last van muggen, er zijn nog wat andere beestjes waar we behoorlijk last van kunnen hebben. Een paar lastige zomergasten op een rijtje:

De pieterman
Dit kleine giftige baarsachtige visje komt voor in de Noordzee en graaft zich in onder zand. Eenmaal ingegraven steken alleen vijf of zes stekels (met gifklier) boven het zand uit. In principe doet een pieterman niets maar als het visje zich bedreigd voelt dan steekt hij. Dus ook als je er per ongeluk op gaat staan. De beste remedie tegen een steek is heet water (boven 40 graden) over de beet heen gieten, uiteraard niet te heet anders zou je verbranden. De eiwitten uit het gif dat in de stekels vis breken dan sneller af. Zonder behandeling kan de pijn maandenlang aanhouden.

De eikenprocessierups
Deze rups van een nachtvlinder gaat 's nachts gaan ze groepsgewijs – in processie dus – op zoek naar voedsel (eikenbladeren).

Je hoeft niet direct in contact te komen met de rups om klachten te krijgen. De brandharen, met weerhaakjes, kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. Wat moet je doen als je klachten krijgt? Ga vooral niet krabben of wrijven. Probeer met een kledingroller of plakband de haartje van je huid te verwijderen. Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water. Doe kleding uit en was dit op minstens 60° C. Je kunt de jeuk te lijf gaan met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus.

De teek
Heb je een wandeling in de natuur gemaakt kijk jezelf dan altijd na op teken. Een teek ziet er uit als een klein zwart spinnetje als hij zich nog niet (lang) in je huid heeft genesteld. Eenmaal vast dan zuigt hij zich vol met jouw bloed en ziet er uit als een grijs of bruin erwtje. Het blijkt dat de teek vaak in warme vochtige plekjes zit zoals de oksel, lies, knieholte, onder het randje van je onderbroek, achter je oren of rond de haargrens in je nek zit. Teken kunnen drager zijn van de ziekte van Lyme.

Heb je een teek verwijder deze dan zo snel mogelijk. Heeft de teek zich al vastgebeten pak hem dan zo dicht mogelijk bij de huid met een pincet (niet knijpen) en trek in een rechte beweging van de huid. Of gebruik een speciale tekentang. Zorg dat er geen delen van de teek in de huid achterblijven: dat kan ontstekingen veroorzaken.

Noteer de plaats van de beet op het lichaam en de datum. Neem contact op met de huisarts als er in de eerste maanden na de tekenbeet een rode vlek op de huid ontstaat die steeds groter wordt. Soms raken mensen echter besmet met Lyme zonder dat er een rode kring is ontstaan. Let dus op als er een grieperig gevoel ontstaat met koorts en spierpijn wat niet weggaat. Je dubbel gaat zien of een scheef aangezicht krijgt. En ook onverklaarbare pijn, gewrichtsklachten, krachtverlies of tintelingen in ledematen krijgt.Ga bij twijfel altijd naar je huisarts.

(Bron: Rode Kruis)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant