Een deel van de vakantiewoningen is al gesloopt
Een deel van de vakantiewoningen is al gesloopt Foto: IBH

Zorgen om mogelijke aanwezigheid asbest sloop vakantiewoningen Duinweg

Actueel 2.187 keer gelezen

Hellevoetsluis - IBH heeft onlangs schriftelijke vragen gesteld aan het college over de plannen van EuroParcs over de voorgenomen bouw van negen familievilla's aan de Duinweg 24. De partij hoopt dat het college meer duidelijkheid kan verschaffen voor de recreanten en omwonenden die zich zorgen maken over de uitvoering van de werkzaamheden en de verdere gang van zaken omtrent de bouwplannen. 

Sinds januari van dit jaar is EuroParcs eigenaar van camping 'De Stolk' gelegen aan de Duinweg waar 18 vakantiewoningen staan. Op het naastgelegen recreatiepark 'Beijer' staan nog eens 20 vakantiewoningen. Op 'De Stolk' zijn eerder dit jaar drie vakantiewoningen door bewoners verwijderd en een vierde woning is door een aannemer verwijderd. Deze woningen stammen uit de jaren 60. Omwonenden en recreanten maken zich zorgen over de eventuele aanwezigheid van asbest. Ook recreanten van het naastgelegen park Beijer maken zich begrijpelijkerwijs zorgen.

Bert Kamphuis (IBH): "Na de sloop van deze woningen zijn er containers vol grond afgevoerd. Nadat de gemeente op de hoogte was gebracht, is de sloop stilgelegd op last van de gemeente en DCMR. Europarcs blijkt volgens IBH geen sloopmelding te hebben gedaan en bovendien is er geen asbestinventarisatie geweest. Vervolgens heeft de gemeente Europarcs opgedragen de betreffende kavels waar de werkzaamheden zijn uitgevoerd veilig te stellen voor recreanten." Vanuit het vakantiepark is vervolgens niet gecommuniceerd naar omwonenden en recreanten. Het is onbekend of er daadwerkelijk asbest aanwezig is geweest of nog is.

Op 13 juni is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw de familievilla's aan de Duinweg. Op 14 juni heeft de rayonparkmanager bekend gemaakt dat ook alle andere vakantiewoningen van 'De Stolk' zullen worden gesloopt omdat Europarcs plannen heeft met de grond. "Echter, de huidige eigenaren van de vakantiewoningen zouden op dit moment nog niet officieel op de hoogte zijn gesteld dat zij hun woningen zullen moeten gaan verlaten. Dit brengt de nodige onzekerheid met zich mee, zeker gezien het feit dat een aantal nog wil recreëren terwijl naastliggende woningen al (deels) zijn gesloopt", zegt Kamphuis. De partij hoopt dat de gemeente de eigenaar van EuroParcs kan bewegen de bewoners snel duidelijkheid te verschaffen. Ook wil de partij weten of de eigenaren van de vakantiewoningen zullen worden gecompenseerd, met name degenen die in in 2014 en 2015 werden verplicht een nieuwe recreatiewoning te bouwen. Ook vraagt IBH zich af of de impact van de bouwplannen voor de Duinweg en het tegenovergelegen natuurgebied niet te groot is.

Ook de fractie van GroenLinks heeft artikel 37 vragen aan het college. Winstgevende exploitatie is alleen mogelijk als deze woningen (bijna) het hele jaar bewoond gaan worden. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat dat met vakantiegangers gaat lukken zodat er, zoals op veel bungalowparken, vooral arbeidsmigranten zullen gaan verblijven zo stelt GroenLinks. Bovendien vindt GroenLinks vindt deze locatie, gezien de ligging nabij Natura 2000 gebied,  niet geschikt voor intensieve grootschalige bewoning en is ook van mening dat recreatiewoningen niet bedoeld zijn om er arbeidsmigranten te huisvesten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant