Sofie is hartstikke trots op haar schilderij
Sofie is hartstikke trots op haar schilderij Foto: Wil van Balen

Jubileumexpositie Dogma: maak de wereld een beetje mooier met kunst

Actueel 638 keer gelezen

Hellevoetsluis - Door middel van kunst en cultuur wil stichting Dogma de wereld voor de mensen een beetje mooier maken. Sinds 1989 is de stichting een plek waar creativiteit kan ontwikkelen en steun geboden wordt. 'Doen wat bij je past en durf te proberen'. Dat is wat stichting Dogma in de praktijk brengt door het aanbieden van creatieve lessen, excursies, lezingen, podiumkunsten, ontwerp en drukwerk, een vrije werkplaats, en nog veel meer.

Door Wendy de Wit

Het is de moeite waard om een kijkje te nemen bij stichting Dogma omdat ook de allerkleinsten spelenderwijs kennis kunnen maken met 'kunst' en er gelegenheid is voor mensen met een beperking om hun grenzen te verleggen in een ontspannen sfeer. Meer informatie is te vinden op internet via www.dogmagroup.nl.

Het jaar 2019 is het jaar waarin de stichting het 30-jarig jubileum viert. Wethouder kunst en cultuur, Margriet Den Brok, heette afgelopen woensdag, 17 juli de stichting van harte welkom met hun expositie in de foyer van het gemeentehuis. Deze is gratis te bezoeken. Daar zijn de komende tijd meer dan 40 verschillende schilderijen en tekeningen te zien van allerlei deelnemers die bij stichting Dogma hun creativiteit de vrije loop laten.

Wat wethouder Den Brok opviel zijn de vele positieve reacties; 'Het zijn echt mooie werken'. Met een verscheidenheid van stijlen, technieken en materialen bestaat de groep exposanten uit 13 leerlingen in de leeftijd van 8 tot 75 jaar. Sommige werken zijn zelfs te koop.
Dat deelnemers grote betrokkenheid voelen, blijkt uit het eerbetoon dat gegeven wordt aan wijlen Fred Boogaards. Meer dan 15 jaar was hij een vast gezicht bij de volwassen kunstgroep tot hij vlak voor deze jubileumexpositie, op 18 juni 2019, overleed. Ook zijn werk is te zien in de foyer van het gemeentehuis.

Johan van Konijnenburg, de oprichter van stichting Dogma, geeft graag de gelegenheid aan anderen om zich te ontwikkelen en bracht voor de opening van de expositie Jesse van Oosterhout mee. 'Een autodidact vanaf zijn zesde jaar'. Met grote passie leerde hij zichzelf gitaar spelen. Hij trad afgelopen woensdag voor het eerst voor publiek op en speelde nummers van onder meer Jimi Hendrix.

Bij de opening van de expositie waren ook veel exposerende kunstenaars aanwezig. Sofie Noordergraaf schilderde een foto na, maar veranderde er zelf nog dingen aan. Zij werd gestimuleerd juist te proberen wat ze in eerste instantie niet goed durfde. Zoals het gebruiken van de kleur zwart. Trots laat ze zich door onze fotograaf op de foto zetten met haar schilderij van acrylverf naast zich. Daarbij valt het meerdere mensen op 'dat ze de ogen prachtig en echt sprekend heeft weten te schilderen'.

Johan van Konijnenburg bedankte huisfotograaf van ons weekblad Wil van Balen voor het jarenlang verzorgen van foto's van de gehouden exposities. En hij maakte van de gelegenheid gebruik alle betrokken vrijwilligers, ook vanuit dansschool Ri-Jo, te bedanken en noemde daarbij onder andere oud-hoofdredacteur van Groot Hellevoet, Leo Blok alsook Jermaine Smit van de gemeente Hellevoetsluis.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant