'Ik netwerkte altijd veel tijdens mijn werkzame leven en dat doe ik nu weer.'
'Ik netwerkte altijd veel tijdens mijn werkzame leven en dat doe ik nu weer.' Foto: PR

VluchtelingenWerk gaat begeleiden richting werk

Actueel 357 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vluchtelingen Werk Hellevoetsluis heeft in 2018 samen met de gemeente 53 vluchtelingen gehuisvest. Er kwamen 1820 bezoekers op de spreekuren aan de Sportlaan, juridische begeleiders hielden zich bezig met 17 dossiers gezinshereniging en 50 nieuwe inwoners van Hellevoetsluis volgden de workshops die leidden naar het ondertekenen van de participatieverklaring.

VluchtelingenWerk Hellevoetsluis zet dat werk voort, maar wil meer doen. Op korte termijn wil de vrijwilligersorganisatie statushouders ook goed voorbereiden op de arbeidsmarkt - de volgende, belangrijke stap richting integratie. Dat moet gaan gebeuren in het project VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren). In VIP - uitgevoerd in samenwerking met de gemeente - houden de deelnemers zich bezig met thema's als: wat wil ik graag, wat kan ik goed en welk werk past bij mij én is realistisch? Tijdens de training maken ze een cv, oefenen ze sollicitatiegesprekken en krijgen ze goed inzicht in hun competenties en op de kansen op werk in de regio.

Tijdens het traject zijn de werkzoekenden gekoppeld aan vrijwillig arbeidscoaches. Aan mensen zoals Chris Schipper. Schipper is met pensioen, na een leven in het bedrijfsleven. Drie jaar geleden meldde hij zich bij VluchtelingenWerk. 'Ik ben niet opgegroeid met 'mensen van buiten', maar was toch nieuwsgierig. Ik wilde die ander graag leren kennen en kijken of ik iets voor haar of hem kan betekenen.'

Hij startte als maatschappelijk begeleider. 'Ik begon met twee bezwaarschriften voor cliënten. Ik vond dat we twee keer gelijk hadden, maar gelijk hebben en gelijk krijgen, is niet hetzelfde. Ik vond dat frustrerend, maar door me er in te verdiepen, heb ik de wet beter leren begrijpen en een goed contact bij de gemeente opgebouwd.' Schipper ging ook aan de slag als arbeidscoach, hetgeen hij met volle overgave en veel plezier doet.

Hij ontwikkelde zijn eigen werkwijze. Als de namen van de deelnemers van een arbeidstraject door de gemeente worden aangeleverd, scant hij de lijst. Zo stuitte hij op een Syriër die altijd in de mode heeft gewerkt. Schipper pakte zijn verzameling visitekaartjes erbij. Hij herinnerde zich een borrel met een werkgever in de modebranche. 'Die werkgever kan maandag een telefoontje verwachten', aldus de arbeidscoach. De inzet van dat telefoontje: een stageplek voor de statushouder.

VluchtelingenWerk Hellevoetsluis zoekt nieuwe arbeidscoaches. Met 2-4 uur per week van jouw vrije tijd kun je heel veel betekenen voor inwoners die hier nieuw zijn en graag willen meedoen. Wie komt er helpen? Kijk op www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/vacatures/arbeidscoach

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant