Afbeelding
Ingezonden mededeling

The bright side of life is er niet altijd

Actueel 254 keer gelezen

Always look on the bright side of life. Het is de slogan die hoort bij de kinderrugzak van Mi-pac: little miss sunshine. Een heldergele rugzak met een, hoe kan het ook anders, vrolijke uitstraling. Natuurlijk is dat het eerste wat je kinderen gunt: een onbezorgde jeugd. Laat ze maar lekker banjeren met die vrolijke tassen. Soms loopt het echter anders.

Je ziet het voor je: vrolijke kids die met hun rugzak op naar school wandelen. Misschien wel huppelen zelfs. Daar associeer je geen sombere kinderen mee. Toch zijn die er ook. Volgens onderzoek komt het zelfs vaker voor dan je denkt. Tot depressie aan toe. In de media wordt Robert Hendren geciteerd, voormalig voorzitter van de American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) en directeur kinder- en jeugdpsychiatrie aan de universiteit van Californië. Volgens de AACAP zou er gemiddeld één kind in elke klas last hebben van depressieve klachten. Dat is best schrikken. Het is natuurlijk moeilijk aan te geven of het gaat om sombere gevoelens of zware depressie en alles wat daar tussenin mogelijk is. Maar het is wel alarmerend. Aan ouders en leerkrachten de lastige taak om een juiste inschatting te kunnen maken en te beslissen of hier hulp bij moet komen.

Little miss sunshine of groot verdriet?
Het is echter heel moeilijk in te schatten of een kind verdrietig is, of dat er meer aan de hand is, zo meent Hendren. Verdriet heeft te maken met een incident, somberte en depressie is veel hardnekkiger en heeft grote invloed op het gedrag van het kind. Kinderen met depressieve klachten hebben -in tegenstelling tot volwassenen die zich vaak terugtrekken- juist uitbarstingen. Ze kunnen nauwelijks woorden geven aan hun klachten en zien geen andere uitweg dan het op die manier te uiten. Problemen op school blijven vaak ook niet uit. Hulp bestaat vaak uit cognitieve gedragstherapie en het is belangrijk dat het kind goed eet, beweegt en slaapt. Medicatie komt pas veel later in beeld, en alleen als aanvulling op een behandeling.

Het liefst een onbezorgde jeugd en een kleurrijke rugzak
Dit zijn geen leuke gegevens, maar wel goed om te weten. Kinderen die langdurig niet zo vrolijk zijn als met de rugzak van Mi-pac wordt gesuggereerd, hebben soms hulp nodig en het is een gemiste kans als ouders dit niet tijdig in de gaten hebben. Behandelingen leveren vaak goede resultaten op. Je wilt toch niets liever dan dat kinderen vrolijk zijn. Een onbezorgde jeugd hebben en met hun kleurrijke Mi-pac of Herschel rugzak naar school gaan. Dat gun je ieder kind. (Tekst gaat verder onder afbeelding)
Het is niet voor niets dat fabrikanten van kinderkleding en accessoires in alle gevallen kiezen voor vrolijkheid en ofwel primaire- of zachtere kleuren zoals de bekende pastels. Ook rugzakfabrikanten kiezen daarvoor. En dat is maar goed ook. Laten we er te allen tijde vanuit gaan dat donkere wolken in de jeugd uitblijven en dat kinderen vrolijk opgroeien tot onafhankelijke volwassenen. En mocht er toch een kink in de kabel komen, dan is het belangrijk de symptomen snel te herkennen en hulp in te schakelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant