Bewoners doen hun beklag over het groenonderhoud in Hellevoetsluis
Bewoners doen hun beklag over het groenonderhoud in Hellevoetsluis Foto: Stock

GroenLinks vraag aandacht van college voor 'groenverzieking'

Actueel 600 keer gelezen

Hellevoetsluis - "Ons bereiken heel veel klachten", zo laat fractievoorzitter GroenLinks Bianca Verschoor weten. "De bewoners in Hellevoetsluis hebben er meer dan genoeg van dat er zoveel onwetendheid is met betrekking tot groenonderhoud en onkruidbestrijding. Zij nemen zelf initiatieven om het te verbeteren. Toch lopen zij steeds weer tegen bureaucratie en slechte communicatie aan met de gemeente en de firma Verheijen uit Hardinxveld - Giessendam."

Dit betreurt de partij want juist participatie, meedoen en samendoen is het thema van dit college. GroenLinks vindt dan ook dat het college de participatie zou moeten omarmen en zelfs verder zou moeten uitbreiden. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de partij aan het college gevraagd om collectieven van lokale bedrijven en bewoners te stimuleren en te faciliteren bij het opstarten hiervan zeker met betrekking tot groen en energietransitie.

GroenLinks wil weten of de gemeente op de hoogte is dat op verschillende plaatsen in Hellevoetsluis is er een bordje geplaatst bij-vriendelijke gemeente en toch wordt de vegetatie geheel weggemaaid. Tijdens werkzaamheden in Hellevoetsluis door de firma Verheijen zou er altijd een Nederlands sprekende voorman aanwezig zijn die altijd aanspreekbaar zou zijn voor bewoners, dit blijkt niet het geval. Klachten bij de firma zelf of het gemeentehuis met betrekking tot onderhoud en onkruidbestrijding worden helemaal niet of zeer laat behandeld stelt GroenLinks.

Zij wil weten of het college ervan op de hoogte dat tijdens het broedseizoen niet gemaaid en gekapt mag worden. "Tijdens het broedseizoen worden bomen gekapt en grasbermen gemaaid. Dit is tegen alle afspraken in. Neem het land van Paling waar ondanks dat hier veel eieren en jonge vogels op zaten dit rigoureus gemaaid is. Eindelijk hadden we weer bevers in Hellevoetsluis maar de maaier is er overheen gegaan" geeft de partij aan. "Maar ook de insecten hebben het zwaar te verduren, deze zitten nu veelal als larve in het groen. Het voedsel voor de bijen wordt stelselmatig vernietigd. Is dit nu bij-vriendelijk? Het afval uit groenvoorzieningen wordt op straat gegooid zodat het bij de bewoners in de tuinen verdwijnt of het wordt bij de riool putten neergelegd zodat het hierin verdwijnt met verstoppingen tot gevolg. Bij nat weer wordt gemaaid, waarbij het maaisel blijft liggen, met tot gevolg rotplekken en schimmelvorming." Allemaal zaken die door GroenLinks reeds aangegeven zijn en waaraan gehoor zou worden geven door het college.

Groenlinks wil dat het college actie onderneemt waarbij de communicatie sterk wordt verbeterd en de samenwerking met de provincie daarnaast zullen zij tijdens de zomernota een motie indienen hierover.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant