Afbeelding

Gemeente onderzoekt 'blijverslening' voor ouderen

Actueel 819 keer gelezen

Hellevoetsluis - De gemeente gaat kijken of het mogelijk is ouderen een 'blijverslening' te verstrekken. Met een 'blijverslening' zouden zij de nodige aanpassingen aan hun woning kunnen laten uitvoeren waardoor ze daar langer kunnen blijven wonen.

De meeste woningen in onze gemeente zijn eengezinswoningen met een badkamer op de eerste verdieping, maar niet iedereen wil naar een appartement verhuizen zodra traplopen moeilijker wordt. Met een 'blijverslening' zou de gemeente langer thuis wonen kunnen bevorderen. Bovendien zouden met dit plan meer woningen in Hellevoetsluis levensloopbestendig gemaakt. De lening kan de eigen bijdrage van de WMO voorziening dichten, en daarnaast een financieringsmodel zijn voor aanpassingen die nu niet vergoed worden.

De 'blijverslening' kan echter wel negatief effect hebben op de doorstroming op de woningmarkt. Een eengezinswoning die normaal gesproken vrij zou komen zodra een oudere naar een seniorenwoning verhuist, komt nu niet vrij voor starters of gezinnen. Hoewel dit concept sinds 2017 in gemeente Westvoorne wordt, zijn er daar nog geen aanvragen geweest. Een alternatief voor de 'blijverslening' is een 'verzilverlening'. De overwaarde van de woning kan 'geleend' worden om aanpassingen aan de eigen woning te doen.

Volgende week woensdag wordt dit in de raadscommissie WWR besproken.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant