Afbeelding
Foto: Politie Haringvliet

De politie verbindt u door...

Actueel 1.056 keer gelezen

Wat twee jaar geleden begon als een bezoek vanuit Politie Hellevoetsluis aan de moskee tijdens de ramadan heeft vorige week dinsdag 28 mei geleid tot het gezamenlijk organiseren van de Iftar maaltijd. De maaltijd werd door het Hellevoetse politiekorps aangeboden en door de vrouwen van de Turkse vereniging voorbereid.

Onder de genodigden bevond zich burgemeester Junius, de imam van de Eyup Sultan Cami moskee, wethouders en andere belangstellenden. Het idee om dit samen te organiseren komt oorspronkelijk vanuit Rotterdam. De eenheid Rotterdam besteedde aandacht aan mensen die het verschil maakten in het district of de wijk en daar werd een prijs aan verbonden. Eenheid Rotterdam besloot het uiteindelijk iets kleinschaliger voort te zetten rolde het idee uit naar de basisteams die er een eigen invulling aan konden geven met in de kern het idee om manieren te zoeken om verbinden te maken met burgers. Dat leek de teamchef van het basisteam Haringvliet wel wat en samen met zijn collega wijkagent Arwin Groeneweg kwam hij in contact met de Turkse vereniging in Hellevoetsluis.

Na het eerste bezoek, twee jaar geleden, bleef Arwin Groeneweg betrokken en werkzaam in de wijk rondom de moskee. En groeide het idee om de iftar maaltijd te organiseren waarbij buren ook betrokken konden zijn. De intentie was er en er kwam steun voor het idee vanuit de gemeente Hellevoetsluis die de kantine van het gemeentehuis open stelde om de maaltijd ruimte te bieden. Vanuit de politie waren er verschillende wijkagenten aanwezig. Teamchef Jamila Abuhunein van het basisteam Haringvliet neemt bij aanvang het woord en legt uit hoe de ramadan 'verbinding' centraal zet. Eten verbindt mensen, of we dat nu met kerst, sinterklaas, carnaval of de ramadan doen. Samen kom je tot goede gesprekken, begrip en wellicht vriendschappen. Bovendien is Nederland een divers land. De ramadan en het Suikerfeest horen er ook bij.

Het bijeenkomen om gezamenlijk een maaltijd te delen leent zich bij uitstek voor ontmoetingen met andere mensen. Ook de moslimgemeenschap zoekt op deze manier verbinding met de omgeving. De Imam is aanwezig en er is de mogelijkheid vragen aan hem te stellen. De imam beantwoord de vragen rustig en open. Het was de eerste keer dat er op deze wijze een iftar gedeeld werd. Alle partijen hebben de intentie het volgend jaar nog eens te herhalen. De burgemeester die ook aanwezig was tijdens deze iftar staat daar volledig achter. Tijdens deze eerste editie van deze gedeelde iftar maaltijd hebben de gesprekken die aan de tafels tot stand kwamen allerlei onderwerpen gehad. Zo divers als de interesses zijn, zo verbindend werkte die aan alle tafels door.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant