"We zijn erg trots op het resultaat" Foto: Evelien Holleman

Wethouder Peter Schop in zijn nopjes met Cultuurplein

Actueel 720 keer gelezen

Hellevoetsluis - De 1,2 miljoen euro die beschikbaar was gesteld om het Cultuurplein opnieuw in te richten is bijna volledig opgebruikt; er is nog een klein bedrag over gebleven voor de feestelijke opening op 5 juni. Wethouder Schop: Het voormalige zwarte plein werd in 2002 in gebruik genomen, maar bleek na de aanvankelijke jubelstemming niet praktisch in het dagelijks gebruik en dus moest er iets gebeuren. De voorgangers van de huidige verantwoordelijk wethouder, Peter Hofman en Margriet Den Brok, hebben dit project geïnitieerd.

En nu mag wethouder Peter Schop de bal inkoppen en het plein volgende week feestelijk openen. Schop: "Uiteraard willen we hier toeristen trekken, maar moeten ook Hellevoeters gewoon lekker kunnen genieten van het plein. Volgens mij is er op een natuurlijke manier iets gecreëerd waardoor inwoners nu wel naar het Cultuurplein worden getrokken. Het is een verademing en zo'n verschil met het zwarte plein waar eigenlijk niemand kwam en nooit wat gebeurde."

Projectleider Arie-Jan Meijer : "Aanvankelijk hebben we met de ontwerpers van het vorige plein om de tafel gezeten om te kijken wat we er aan konden doen om het plein te verbeteren. De voorgestelde aanpassingen vonden wij als gemeente niet voldoende omdat we naar 'shared zone' over willen." Dat houdt in dat de auto zich aan moet passen aan de fietser en de voetganger. Het Cultuurplein en de omgeving moest daarom meer in elkaar gaan overlopen. "Toen is het idee ontstaan om niet alleen het plein onder handen te nemen, maar ook de Opzoomerlaan richting Affuitenloods. Alles wat we van te voren hadden bedacht hebben we ook uit kunnen voeren."

Bomendak
Aan de westkant van de vesting werd in 2012 de restauratie van de verdedigingswerken voltooid. Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten werd na dit project vervolgens gevraagd de binnenzijde van de vesting aan te gaan pakken. Sander Rombout Landschapsarchitect van Copijn: "Het zwarte plein voor het Cultuurhuis was erg stenig. We wilden in het plan de kerk en de watertoren zichtbaar maken, maar als je ook bedenkt dat hier een rij barakken heeft gestaan en een singel met bomen was waardoor het ooit veel groener was maakt de keuze voor meer groen nog duidelijker." Er stonden welgeteld twee bomen waaronder de zeeden langs de kerk." Voor deze oude zeeden is een aantal oudere Hellevoeters tevergeefs op de bres gesprongen om te voorkomen dat deze gekapt zou worden. "Waar we het allemaal over eens waren is dat er meer bomen voor terug moesten komen waardoor een bomendak ontstaat; plekken met schaduw en meer afwisseling op het plein voor de bezoekers. Nu staan er: honingbomen (saphora), lindes en de nieuwe zeeden. Na aanvankelijke gesteggel over de diameter dan wel de omtrek van de aan te planten bomen zijn er jonge bomen geplant. "Een boom moet de kans hebben om aan te slaan; een grotere boom staat de eerste jaren min of meer stil en moet zich eerste settelen voordat ze bovenin gaan groeien. Dat is een afweging die we hebben gemaakt" geeft Rombout aan. "Omdat het zo droog is moeten de jonge bomen op het plein, zeker in het begin, vertroeteld worden. Daarom staan ze voorlopig in een groene 'water' zak", aldus Rombout. "Langs de kerk hebben we bankjes geplaatst omdat dit een fijne plek is om te zitten." De bankjes die werden ontvreemd tijdens de aanleg van het plein zijn overigens niet meer teruggevonden. Rondom het Cultuurhuis zijn de elementen van het zwarte plein hergebruikt. De planten die zijn gebruikt vormen een geheel voor de winter -en zomerperiode.

Het bleek een uitdaging om het hoogteverschil tussen het Cultuurplein en de woningen te compenseren zonder dat er weer een verhoging van het plein nodig was en het hemelwater bij de tegenoverliggende woningen naar binnenstroomt tijdens een flinke hoosbui. Ook de ruimte rondom de Affuitenloods is meegenomen in het plan. De bomen die voor de Affuitenloods stonden zijn naar de overkant van de weg verplaatst.

Voetstappen
Met lichtmasten en grondspots wordt het plein, de kerk en de Affuitenloods 's avonds in de schijnwerpers gezet. Twee speciale spots projecteren voetstappen (soldatenlaarzen) op het plein refererend aan het verleden van Hellevoetsluis. Omdat het Cultuurplein buitendijks ligt werd ervoor gekozen het woord 'buitendijks' op het waterwerk aan te brengen. Schop: "We hebben gezocht naar evenwicht: vandaar een subtiele fontein. Je kunt er op lopen, je kunt nog op de randen zitten want deze blijven droog. Vanaf het moment dat de fontein is aangezet wordt er gebruik van gemaakt: kinderen lopen met hun broek opgestroopt door het water heen te banjeren. We wilden een plein dat voor jong en oud te gebruiken is en dat is in mijn ogen zeker gelukt."

Watertappunt en ecotap
Meijer: "Ook het watertappunt is een onmisbaar item op het vernieuwde plein. Evides wilde hier niet aan mee werken, maar we hebben een samenwerking gevonden met Join the Pipe. Naast het watertappunt is er ook een oplaadpunt voor je elektrische fiets en je mobiele telefoon."

Schop:" Er wordt naar een oplossing gezocht om langzaam verkeer op een veilige manier de Vesting in en uit te krijgen dus niet meer door de Brielse Poort. Dat wordt een lastige opgave omdat de vestingwallen een monument zijn en het is bovendien een waterkering." Ook het laatste stuk van de Opzoomerlaan richting gemeentehuis ziet Schop in de toekomst het liefst in dezelfde stijl opgeknapt zodat het visitekaartje compleet is. Daarnaast zouden met het plan Groote Dok II nog eens 11 woningen aan de Dokweg worden gerealiseerd. Het stadspark aan de achterzijde van het Cultuurhuis is een van de andere projecten die Copijn graag zou willen uitvoeren. "Het zijn mooie plannen, maar mooie plannen moeten natuurlijk wel betaald worden. En we weten niet of de gemeenteraad van Hellevoetsluis hier budget voor wil vrijmaken", besluit de wethouder.

Het watertappunt en oplaadpunt zijn handige extraatjes voor de bezoekers van het Cultuurplein
Het straatbeeld is volledig veranderd
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant