Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Vrijheid

Actueel 330 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 14 mei 1940 werd Rotterdam in het hart geraakt door een bombardement door de Duitsers. Afgelopen zaterdag waren wethouder Hans van der Velde (oud-marinier) en ik te gast bij de '14th of May Memorial Regatta Rotterdam'. De bemanning van de sloepen roeide 16,65 km over de Maas.

De afstand is een verwijzing naar het jaar 1665, toen het Korps Mariniers werd opgericht. De eerste actie van de mariniers was in 1667 bij de Tocht naar Chatham, die destijds vanuit Hellevoetsluis vertrok. Burgemeester Aboutaleb verwelkomde de Hellevoetse delegatie en refereerde aan onze verbondenheid met de mariniers. En met de grote verbondenheid van de stad Rotterdam met de mariniers en de Van Ghentkazerne. We hielden 1 minuut stilte ter nagedachtenis.

Ook op 4 mei en 5 mei herdenken we, en vieren we onze vrijheid. Onder andere door kranslegging en 2 minuten stilte, in nagedachtenis en respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.

Bij de bijeenkomst in de kerk in Nieuwenhoorn namen leerlingen van obs het Palet, Jacob van Liesveldt en Helinium ons deze keer mee in hun gedachten over 'hoe je vrijheid doorgeeft', met prachtige en rake gedichten. De heer Josua Ossendrijver vertelde ons zijn indrukwekkende levensverhaal, dat zich afspeelde in Rotterdam. Over een Joods gezin en het bombardement. In zijn verhaal citeerde hij Louis de Wijze, een Joodse overlevende van de Holocaust, als volgt: 'Houd de geschiedenis levend, niet als een verwijt aan het verleden, maar als een oproep aan de toekomst'.

Het jaarthema 2019 is 'In vrijheid kiezen'. Iedere dag weer kunnen we in Nederland, binnen de regels van de wet, doen en laten wat we willen. We leven in een vrij land, mogen overal een mening over hebben en zelf bepalen wat goed voor ons is. Onze keuzes staan echter niet los van de wereld waarin we leven. De vrijheden van de één kunnen de onvrijheden van de ander betekenen. Zijn er behalve juridische ook morele of ethische grenzen aan onze keuzevrijheid? Goed om hier kritisch over na te denken en dankbaar te zijn dat we 'in vrijheid mogen en kunnen kiezen'.

Volgend jaar, in 2020, vieren wij 75 jaar vrijheid. In heel Nederland en zeker ook in Hellevoetsluis. Wilt u meedenken of meedoen? Meld u aan voor ons eigen Comité 5 mei bij b.houten@hellevoetsluis.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant