Je bent er als respijt vrijwilliger voor twee
Je bent er als respijt vrijwilliger voor twee

'Je wordt met open armen ontvangen'

Actueel 428 keer gelezen

Voor hen is het vanzelfsprekend om iets voor een ander te doen. Een luisterend oor en wat zorg uit handen nemen. Ruud van Bokhoven en Henk van Beele zijn vrijwilliger respijtzorg. Als maatje bezoeken ze wekelijks iemand die aan dementie lijdt. "Je bent er voor twee. De partner kan ook even zijn of haar eigen ding doen."

Ruud werkte 28 jaar in de zorg voor verstandelijk gehandicapten en is sinds zijn pensioen actief als vrijwilliger. "Ik vind het heel gewoon om iets voor een ander te doen, mede ingegeven door het boeddhisme. Niet alleen naar jezelf kijken, maar juist ook naar een ander." Zo bezocht Ruud twee keer per week een vrouw die aan dementie leed. "Ze had het enorm naar haar zin als ik er was, we hadden echt een klik. We praatten vooral, over van alles en nog wat.

Aan huis gekluisterd
In het uur dat ik er was, kon haar man even boodschappen doen. Als hij terug kwam, zaten we nog te kletsen", lacht Ruud. De bezoeken stopten toen mevrouw naar een zorgboerderij ging. Dat je er als 'respijt-vrijwilliger' voor twee bent, was Ruud vanaf het eerste moment duidelijk. "Ik kwam ook over de vloer bij een man. Zijn vrouw was, doordat ze mantelzorger van hem was, altijd aan huis gekluisterd. Ik ging dan met hem wandelen, zodat zijn vrouw even in de tuin kon werken." Om dit vrijwilligerswerk goed te kunnen doen, moet het wel enigszins in je zitten, vindt Ruud. "De ziekte dementie kent verschillende stadia waar je mee te maken krijgt, daar groei je wel in. En als het niet lukt, dan moet je daar eerlijk over zijn naar jezelf."

In zijn uppie
Ook Henk van Beele uit Hellevoetsluis bekommert zich sinds 1,5 jaar om het welzijn van een man die een vorm van dementie heeft. "Ik ben 72 jaar en heb alle tijd van de wereld. Het geeft me veel voldoening om iets voor een ander te doen. Ik vind het echt fijn als ik naar hem toe ga en zie dat hij opfleurt. Als ik daarbij zijn vrouw ook nog een beetje tot steun kan zijn, is dat heel mooi." Henk vond zijn eerste vrijwilligerswerk via de bibliotheek in Hellevoetsluis, waar een afdeling vrijwilligerswerk is gevestigd. "Zij hadden meteen een leuk contact voor me: een oudere heer die wel wat aandacht kon gebruiken. Hij woonde bij zijn schoondochter in en zat de hele dag in zijn uppie thuis. Wat dit zo mooi maakt om te doen, is dat je met open armen wordt ontvangen."

Ook vrijwilliger worden?
Alzheimer Nederland, de gemeenten op Voorne-Putten en de welzijnsorganisaties zetten zich samen in om meer bekendheid te geven aan dementie, passende hulp en ondersteuning te bieden en om activiteiten te bevorderen. Voor meer informatie, ga naar www.alzheimer-nederland.nl, regio Voorne-Putten Rozenburg of bel Bea Oomens(06-10060194).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant