Steur op ware grootte in de maak
Steur op ware grootte in de maak Foto: Ark Natuurontwikkeling

Monument voor de steur bij de Vuurtoren

Actueel 517 keer gelezen

Hellevoetsluis - Deze zomer verschijnt op het strand bij de vuurtoren een levensgroot monument voor de steur. Het natuurstenen beeld van een steur wordt op dit moment uit een enorm blok Belgisch hardsteen geproduceerd, een blok dat groot genoeg is om de steur op ware grootte te realiseren.

Karsten Reiniers van ARK Natuurontwikkeling vertelt enthousiast over het project: "Het ontwerp van de steur is van hardschuim gemaakt door Jeroen Helmer"."Uit het blok hardsteen van maar liefst 14 ton wordt nu door Beeld- en Steenhouwers atelier Joop Utens uit Echt op basis van dit schuimmodel een levensechte steur geproduceerd". Voor het frezen wordt een speciale 3D techniek gebruikt. Dit is een vrij langdurig proces dat wel tot 3 maanden kan duren. "Daarom kan ik nog niet precies zeggen wanneer de steur gereed is en kan worden geplaatst, maar het zal zeker deze zomer zijn", zegt Karsten.

Sinds de Haringvlietdam in 1970 voltooid is, is er een harde scheiding tussen zoet en zout water. Door de Haringvlietsluizen op een kier te zetten kunnen trekvissen, zoals zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting hun paaigebieden, die stroomopwaarts liggen of juist in zee. De steur die bij de Vuurtoren geplaatst wordt is een symbool voor de overgang van zoet naar zout water. Immers, ook deze vissoort moet vrij kunnen zwemmen tussen zoet en zout water om zich te kunnen voortplanten. Een Europese steur (Acipenser sturio) wordt soms meer dan drie meter lang en kan tot 300 kilo wegen. Vroeger kwam de steur algemeen voor in alle grote rivieren van West-Europa, maar hij stierf bijna overal uit door watervervuiling, overbevissing, dammen en riviercorrecties. Andere trekvissen zijn soorten zoals zalm, paling, bot en haring. Het Haringvliet heeft zijn naam zelfs aan deze laatste te danken. Bij het beeld van de steur wordt een informatiebord en een bankje geplaatst. Voorbijgangers kunnen turend over het open Haringvliet even uitrusten en wegdromen bij de gedachte dat ons water werd - en in de toekomst weer wordt - bewoond door bijna onzichtbare gigantische onderwaterbewoners.

ARK natuurontwikkeling
ARK streeft naar vrij toegankelijke natuur. De organisatie realiseert diverse projecten zoals bijvoorbeeld 'Bomen tegen overstromen' en 'Wild van Vlinders'. ARK werkt bij voorkeur met natuurlijke processen. Door zo te handelen zie je landschappen ontstaan met een rijke flora en fauna. Verbindingen tussen natuurkernen bieden planten en dieren ruimte om zich te verplaatsen en zich aan te passen aan veranderingen in klimaat en ruimtegebruik.

Droomfonds Haringvliet
Het steurenmonument is een initiatief van ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en gemeente Hellevoetsluis.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant