De nationale museumweek duurt nog tot 14 april
De nationale museumweek duurt nog tot 14 april Foto: Wil van Balen

Opening museumjaar 2019 in Hellevoetsluis

Actueel 448 keer gelezen

Ben Janssen, directeur van het Nationaal Brandweermuseum was in zijn nopjes met de grote belangstelling voor de opening van het Brandweermuseum op 6 april jl.

In zijn openingswoord verwelkomde hij alle aanwezige burgemeesters en wethouders, de directeur van de veiligheidsregio en de algemeen directeur en bedankte hij met name alle vrijwilligers, die weer ontzettend veel werk hebben verricht om het museum het 56e seizoen in te kunnen laten gaan.

"Het museum staat er picobello bij, de winter is voorbij en we zijn klaar voor het nieuwe museumjaar in Hellevoetsluis". Ook wethouder Margriet den Brok bedankte alle vrijwilligers en wees op de zomeravond-concerten en activiteiten als bijvoorbeeld de Paaspuzzeltocht die georganiseerd wordt door alle musea in Hellevoetsluis. "Meedoen is een kunst" staat in het cultuurbeleid van Hellevoetsluis. "Het brandweermuseum geeft een mooi voorbeeld van invulling aan dit beleid door speciale openstelling met begeleiding voor mensen die te maken hebben met Alzheimer en dementie", sprak Margriet den Brok. Dit onder de noemer 'Kijkje Alz'.....

Topstukken
Na deze woorden verplaatste het gezelschap zich naar de entree, waar de vrijwilligers erg veel werk hebben verricht. De presentatieladders zijn hier geplaatst en er zijn in vitrines enkele topstukken tentoongesteld. De wethouder verrichtte hier de officiële openingshandeling door de volledig vernieuwde Tijdlijn van het museum in werking te stellen. Op 5 beeldschermen wordt een presentatie gegeven van de ontwikkeling van het museum door de jaren heen.

Handspuiten 18e eeuw
Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam schonk namens zijn gemeente 2 zeer oude handspuiten met bijbehorende slangenwagens. "Alblasserdam heeft een rijke maritieme traditie, maar ook de brandweer krijgt aandacht in het gemeentehuis". "Toen we bij het Brandweermuseum informeerden of men belangstelling heeft voor de handspuiten werden we al binnen 10 minuten teruggebeld!". "Het is mij een eer om deze 2 handpompen uit de 18e eeuw over te dragen aan dit museum".

De nationale museumweek
Van 8 tot en met 14 april vindt de 5e Nationale Museumweek plaats. Het thema is in 2019 'Ontdek samen met ons het echte goud, dichterbij dan je denkt!'. Ruim 400 musea in het land brengen hun mooiste stukken extra onder de aandacht. Er worden bijzondere activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Bezoekers kunnen tot en met oktober 2019 elke woensdag tot en met zondag in het museum terecht. In de schoolvakanties zelfs van maandag tot en met zondag. Op museumdagen is het museum van 10:00 tot 16:00 geopend.

I

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant