Afbeelding

'Heroïne en cocaïne gebruik ik niet'

Actueel 1.145 keer gelezen

Hellevoetsluis- Staatssecretaris Blokhuis maakt zich zorgen over de hoeveelheid drugsgebruik en voornamelijk ecstasy (XTC) onder hoogopgeleide jongeren. Wij vroegen twee van deze drugs gebruikende hoogopgeleide jongeren over hun ervaringen met drugs. Deze jongeren willen graag anoniem blijven en daarom staan ze onder pseudoniem in het artikel.

Jolein is 20 jaar en heeft een tijd een HBO studie gevolgd in Rotterdam. Ze gebruikt dagelijks softdrugs. Af en toe gebruikt ze ook zwaardere drugs, maar niet meer dan één á twee keer in de maand. "Ik gebruik vaak wiet of hasj, soms ook niet elke dag. Je wordt er gewoon rustig van."

Qua harddrugs gebruikt Jolein wel eens XTC en DCB. "Van de MDMA krijg je een warme energie, je wordt dus heel vrolijk. Je maakt bepaalde stoffen aan waardoor je extra gelukkig wordt", vertelt Jolein. "Mijn beste keer was op vakantie, we hadden hasj gehaald. Het kwam rechtstreeks uit Marokko dus het was heel sterk. Toen had ik één joint gerookt en toen was ik zo relaxed," Jolein zegt dat ze haast geen slechte ervaringen heeft. "Mijn slechtste keer was toen ik het echt even nodig had om te ontspannen, maar op een of andere manier lukte het niet, dan is het gewoon zonde."

Ondanks dat Jolein ook gebruik maakt van harddrugs is ze niet bang voor verslaving. "Dat soort drugs wil je ook niet elke dag gebruiken. De verslavingsdrang is daardoor ook veel en veel minder. Het is een lifestyle dat je soms aan drugs doet, maar verslaving hoort daar niet bij. Je hebt bij sommige harddrugs wel een kans op verslaving, zoals heroïne en cocaïne, maar die gebruik ik niet."

Tim is 21 jaar en heeft ook een HBO studie gevolgd. Hij gebruikt net als Jolein dagelijks drugs, maar ook hij kijkt uit met de frequentie in het gebruik van harddrugs. "Soms gebruik ik een hele lange periode niet en soms gebruik ik wat meer omdat er dan meer feesten zijn. Dan is het wel lekker om eventjes te gebruiken", legt hij uit.

"Mijn beste keer was op een festival, tijdens mijn eerste keer met harddrugs. Toen was een klein beetje XTC genoeg om de hele avond door te gaan", vertelt hij. "Mijn slechtste keer was bij iemand thuis. Toen had ik iets te veel genomen en ging het niet zo goed. Ze hadden ook van die flikkerende lampjes en daar ging ik een beetje slecht op. Vervolgens ging ik even buiten zitten en na een tijdje ging het wel weer oké."

Staatssecretaris Blokhuis uit zijn zorgen over de normalisering van drugsgebruik. Mensen vinden het kennelijk normaal om drugs te gebruiken tijdens het uitgaan, maar zijn onvoldoende doordrongen de risico's. Die normalisering zal tegengegaan moeten worden door in te zetten op voorlichting en preventie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant