Profvoetbalsters van  #TeamLaLeague coachen voetballende meiden
Profvoetbalsters van #TeamLaLeague coachen voetballende meiden Foto: TeamLaLeague

Profvoetbalster zet zich in voor meiden in Brazilië en Nicaragua

Actueel 526 keer gelezen

Hellevoetsluis - Hellevoetse profvoetbalster Frederique Nieuwland (19) haalt geld op voor #TeamLaLeague, een actie opgezet door vrouwen voetbalcommunity La League. La League zet zich in voor voetballende vrouwen en hun fans over de hele wereld.

#TeamLaLeague wordt georganiseerd door Plan International Nederland en profvoetbalsters uit de Eredivisie Vrouwen. De opbrengsten gaan naar de La League projecten in Brazilië en Nicaragua. "Er zijn vijf meiden uit ons team die dit nu doen", vertelt Nieuwland. "Er zijn in totaal 41 meiden uit de eredivisie die hieraan meedoen."

"Ik vind het uiteindelijke doel heel belangrijk, La Leauge gebruikt voetbal om uiteindelijke tienerzwangerschappen en kindhuwelijken te voorkomen. Daarnaast zorgt voetbal voor plezier en zelfvertrouwen. Ik vind dat je wel iets moet geven aan zo'n doel. Ik heb me nog niet eerder ingezet voor zo'n project, dus het leek me wel gaaf om een keertje te doen."

Frederique Nieuwland voetbalt als profvoetballer in de Eredivisie. Ze begon 9 jaar geleden bij voetbalclub VV Nieuwenhoorn, hierna heeft ze een tijdje bij ADO Den Haag gespeeld en nu speelt ze voor haar tweede seizoen bij Excelsior Barendrecht. La League heeft gekozen om zich voor nu te focussen op Brazilië en Nicaragua omdat volgens hen er in die landen een machocultuur heerst. Meisjes trouwen jong en krijgen jong kinderen. Met het geld dat La League ophaalt kan het Champions of Change project worden ondersteund. Voetbal is een goed middel om het zelfvertrouwen van meisjes te vergroten. De voetbaltrainingen van Champions of Change gaan samen met workshops over gender, seksuele voorlichting en rechten. Naast betrokkenheid van de voetballende meisjes worden ook vaders en jongens gevraagd mee te doen met het project. Volgens Champions of Change is dit de beste manier om gendergelijkheid voor elkaar te krijgen.

De profvoetballers van #TeamLaLeague zullen een rol als coach aannemen en proberen om zo veel mogelijk voetballende meisjes, geboren tussen 2005 en 2012, te rekruteren voor hun team. "Ik heb nu drie meiden in mijn team zitten," zegt Nieuwland. Haar team heeft nu al €615,- opgehaald. De meisjes kunnen ook prijzen winnen met het geld dat ze ophalen. Als ze €50,- ophalen mogen ze meedoen met een clinic, georganiseerd door de coaches. Zo zijn er bij verschillende opgehaalde bedragen verschillende prijzen. Bij 500 euro worden ze VIP op de clinic dag. "Ik heb een meisje in mijn team zitten die al meer dan 500 euro heeft opgehaald!" Kinderen kunnen zich inschrijven voor #TeamLaLeague door naar de site van de organisatie te gaan. Daar kunnen ze ook een coach uitkiezen, zoals Frederique Nieuwland, bij wie ze in het team willen zitten.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant