Johan bij het afscheid van zijn theater
Johan bij het afscheid van zijn theater Foto: Jaap Reedijk & Wil van Balen

In memoriam Johan Veenstra - het einde van een theaterleven

Actueel 2.674 keer gelezen

Hellevoetsluis - In 2017 legde Johan Veenstra zijn functie als theaterdirecteur neer; zijn ziekte maakte hem het werken in zijn geliefde theater onmogelijk.

Vorige week overleed hij en hij laat een enorme leegte achter. De ziekte kanker liep als een rode draad door zijn leven. Hij verloor er zijn dochter aan, en verloor uiteindelijk ook zelf de strijd. Hij is de grondlegger van het theater in Hellevoetsluis in zijn huidige vorm en zijn gedrevenheid en talent zijn niet te vervangen. Johan was zo iemand die uniek was en één van de belangrijkste aanjagers van het culturele leven in Hellevoetsluis. Niet voor niets werd de tweejaarlijkse Hellevoetse Cultuurprijs naar hem vernoemd en was hij de eerste die deze mocht ontvangen. Johan maakte van Twee Hondjes een theater waar zowel artiesten al publiek graag komen. Een warme plek voor alle cultuurliefhebbers.

Hij heeft meermalen bij de gemeenteraad ingesproken om de belangen van 'zijn' theater te verdedigen. Bij zijn plannen voor het theater, de bibliotheek en het Cultuurhuis als geheel, hoorde bijvoorbeeld de aanleg van een rechtstreeks pad vanaf de Glaciswijk naar het gebouw waardoor voor meer mensen een gemakkelijke route naar het culturele hart van Hellevoetsluis zou ontstaan. Het zou een postume waardering zijn om dat Johan Veenstra pad alsnog aan te leggen. Want hij had - als in zoveel dingen -  gelijk. Steeds vernieuwend bezig en origineel in zijn plannen. Wij wensen Annelies en al die anderen die van hem hielden, veel sterkte.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant