Jessica Diependaal:'Waarom de kinderen niet zelf gevraagd?
Jessica Diependaal:'Waarom de kinderen niet zelf gevraagd?

Twijfels over GGD monitor

Actueel 656 keer gelezen

De commissie ZWO uitte donderdag flinke twijfels over de monitor die door GGD was gemaakt over jeugdproblemen

Hoewel het formeel alleen maar ging om het kennisnemen van de rapportage was de gemeenteraad nier overtuigd van de waarde van het rapport. Aan een groot aantal ouders waren in een op naam gestelde brief vragen gesteld over hoe het met hun kinderen ging. Wie niet reageerde kreeg vervolgens een herinneringsbrief dat ze nog niet gereageerd hadden. De GGD wist dus precies wie er wel en niet gereageerd hadden en dat maakte de belofte van anonimiteit minder geloofwaardig.

Veel of weinig
Uiteindelijk resulteerde het onderzoek in een responspercentage van 41%. Een hoge score vond de wethouder en dat vond ook een gedeelte van de commissie.. Maar er waren er ook die de conclusie trokken dat dus 59% niet had gereageerd. En dat juist die groep de groep zou kunnen zijn die wel problemen met de kinderen ondervindt maar daar niet mee te koop wil lopen. Dan zouden de conclusies op voorhand geen realistisch beeld van de werkelijkheid geven.. Bovendien rijst de vraag wat veel is en wat weinig. 41% respons op een enquête is dus veel, terwijl we een opkomstpercentage van 41% bij verkiezingen een laagterecord zouden noemen.

Waarde
De belangrijkste vraag blijft echter in hoeverre dit een rapport is, waarmee het College aan de slag kan en passende maatregelen kan nemen, of zijn juist de gegevens onvoldoende om er concreet iets mee te kunnen doen. GroenLinks raadslid Bianca Verschoor opperde eerder al in een andere vergadering dat we die jongeren die we willen bereiken, niet kunnen bereiken, omdat die nauwelijks te bereiken zijn en politici en hulpverleners niet vertrouwen. Ook bij het CDA commissielid Jessica Diependaal waren duidelijke twijfels aanwezig over de gevolgde procedure bij het onderzoek 'Waarom de kinderen niet zelf benaderd?' en of het concreet ergens toe kon leiden. Hans Reumkens (IBH) noemde de gesignaleerde problemen 'Slechts het topje van de ijsberg' en vond het verder verontrustend dat in elk geval het pestgedrag was toegenomen. Wethouder Hans van der Velde stelde dat het onderzoek in 14 verschillende gemeenten met een uniforme vragenlijst was uitgevoerd en dat het dus moeilijk was om echte conclusies te trekken. Dat mogelijk bij invullers de indruk was gewekt dat het onderzoek niet anoniem werd door hem erkend

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant