De laatste jaren heeft De Koepel flinke stappen gezet en doelen bereikt
De laatste jaren heeft De Koepel flinke stappen gezet en doelen bereikt Foto: Wil van Balen

De Koepel zet zich in voor huurders

Actueel 896 keer gelezen

Hellevoetsluis - "Wij zijn er voor alle huurders van Maasdelta, maar we proberen er ook te zijn voor huurders die bij andere coöperaties huren, hoewel dat in de praktijk zeer lastig blijkt", geeft Kees Vos, voorzitter van huurdersvereniging De Koepel aan.

"In 2017 zijn we genomineerd voor de aanmoedigingsprijs voor vrijwilligers. Die hebben we niet gewonnen, maar wij vonden het wel fijn dat we een beetje extra aandacht kregen voor het werk dat wij verrichten. Want er gaat toch heel wat tijd zitten in de belangenbehartiging voor huurders", geeft Vos aan, "ik ben er zelf zo'n 16 uur per week mee bezig."

"Wij hebben geen middelen en zijn geen politieke partij daarom is het voor ons soms moeilijk iets voor elkaar te krijgen. Door de afspraken van het rijk hebben wij de mogelijkheid gekregen om mee te praten en te adviseren. En zeker de laatste drie jaar hebben we best wat voor elkaar gekregen."

Resultaten
Onder meer heeft de Koepel zich ingezet voor de beschikbaarheid van het aantal huurwoningen in Hellevoetsluis alsook de betaalbaarheid van deze woningen. Het energiezuiniger maken van woningen zonder dat er kosten bijkomen voor de zittende huurders. (Nieuwe bewoners gaan wel meer betalen.)
Huurverhoging
Ieder jaar gaat De Koepel met Maasdelta in gesprek over de huurverhoging. De eerste jaren lukte het niet maar in 2017 is de huurverhoging voor het eerst wel naar wens van De Koepel inflatie volgend geworden. In de prestatieafspraken staat dat de huurverhoging tot 2021 inflatie volgend zal zijn en dat de kwaliteit van woonruimte hierbij betrokken wordt. Het rijk heeft aangegeven dat het voor dit jaar 3,6 % zou mogen zijn. "Ons voorstel is tot 2%." De voorstellen moeten nog verder worden besproken.

Verzorgd wonen
Voor de toekomst van huurders in Hellevoetsluis staat er nog heel wat op de planning. Zo wordt dit jaar onder meer een onderzoek gestart naar verzorgd wonen. Waar en hoe kan dit toegepast worden? En dan gaat het er met name om dat woningen voor senioren de buurt zitten van openbaar vervoer, winkelcentra, huisartsen en dergelijke. Er zal gekeken worden of woningen geschikt bevonden worden en waar nodig zullen ze aangepast worden.

De Koepel zal zich blijven inzetten voor de belangen van huurders. Op 22 februari is er een ledenvergadering waar huurders, en met name bestuurders van bewonerscommissies van Maasdelta voor worden uitgenodigd. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant