Watersnoodramp 1953
Watersnoodramp 1953 Foto: archief Stadsmuseum Hellevoetsluis
Video

Film 'Getijden Bedwongen' Watersnoodramp 1953

Actueel 929 keer gelezen

Regio - De film "Getijden bedwongen" geeft een overzicht van werkzaamheden die na de watersnoodramp van 1953, inmiddels 66 jaar geleden, moesten worden verricht om herhaling van deze ongekende watersnoodramp, die velen in binnen en buitenland het leven heeft gekost, te voorkomen. De watersnoodramp begon in de nacht van 31 januari op 1 februari. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.

Kijkende van het standpunt uit deze tijd is het haast ondenkbaar dat men, bij de aanvang van de werkzaamheden, met zulke primitieve middelen, dit ongelofelijke grote bouwwerk tot een goed einde wist te brengen.

Gedurende het gehele proces werden er nieuwe ideeën tot uitwerking gebracht die dit enorme project naar een goede afsluiting wisten te brengen. Een eresaluut voor al diegene die dit in het verleden mogelijk hebben gemaakt.
Wellicht ook een troost voor de nabestaanden, dat zoveel inspanning is verricht om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Deze film was oorspronkelijk in het Engels opgenomen en uitgezonden.

Het filmplatform De Eenhoorn heeft het materiaal voor deze film gekregen van het Streekarchief op Voorne Putten, daarna het materiaal aangepast, een vertaling gemaakt en deze opnieuw ingesproken. Ten gevolge van beschadigingen en filmische overgangen werden alle muziek fragmenten en geluiden vervangen en opnieuw ingevoerd. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant