`Stripfiguren, cartoonfiguren en filmposters`, is het thema van de expositie.
`Stripfiguren, cartoonfiguren en filmposters`, is het thema van de expositie.

Speciale kunstgroep viert jubileum kunstexpositie

Actueel 349 keer gelezen

Van 17 januari t/m 21 februari is er in het gemeentehuis van Hellevoetsluis een heel bijzondere expositie te bewonderen.

Een explosie van kleuren en indrukken van meer dan 70 kunstwerken gebaseerd op het thema; `Stripfiguren, cartoonfiguren en filmposters`. De makers van deze kunstwerken zijn niet zomaar wat `kunstenaars` maar maken allen deel uit van `De Spetters` uit Voorne-Putten en Goeree – Overflakkee. De groep viert met deze expositie haar 20 jarig jubileum.

Unieke samenstelling
`De Spetters`is de naam van een groep van 32 bijzondere `kunstenaars`. De groep bestaat uit mensen met verschillende aandoeningen en beperkingen en mensen zonder beperkingen.
Uniek aan de samenstelling van de groep is dat de mensen met een verstandelijke, psychische en/of lichamelijke beperking heel verschillend zijn. Er zijn mensen met een aandoening uit het autistische spectrum, mensen met een trauma-ervaring, downsyndroom, psychische stoornis, zwakbegaafd, (ernstige) lichamelijke ziekte, drugsgerelateerde aandoeningen, borderline en persoonlijkheidsstoornissen.

Verhalen
Ook bijzonder is de leeftijdsgroep van deze groep die bestaat uit 14 t/m 80 jaar. De mensen in deze unieke groep helpen en praten met elkaar en er is een grote sociale verbondenheid.
Door de open onorthodoxe aanpak van de enigszins excentrieke bekende kunstenaar Johan van Konijnenburg, die deze groep al vanaf het begin begeleidt, is er een hechte band ontstaan met verbluffende resultaten in de creatieve en sociale ontwikkeling. In de groep wordt veel gediscussieerd en geen onderwerp blijft onbesproken.
De sfeer in de groep zorgt ervoor dat de mensen zich durven uit te spreken en hen gevoelens durven te uiten. Wat veelal vrolijke leerzame gesprekken opleveren maar ook helaas vaak intens droevige.

Buitenkunst en meer
Naast de begeleiding in het atelier ondersteunt en helpt Johan, samen met de eveneens onbetaalde vakkrachten van Dogma, de mensen ook in hun dagelijkse problemen als zij verder nergens meer terecht kunnen. Naast exposeren werkt de groep ook in opdracht en maakt en ontwerpt onder meer, onder begeleiding van onbetaalde professionele vakkrachten, schilderijen,geboortekaartjes, posters, decors, buitenkunstprojecten, reclameborden,enz… Ook bezoekt de groep regelmatig ateliers en musea. Er is veel belangstelling om deel te mogen nemen aan de groep Spetters (culturele creatieve dagbesteding). Momenteel is er een wachtlijst. Meer info: www.dogmagroup.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant