Afbeelding

Wel of geen voornemens voor 2019?

Algemeen 244 keer gelezen

Een nieuw jaar, een nieuw begin en met dat nieuwe begin komen de goede voornemens. Of toch niet? Goede voornemens staan er namelijk ook om bekend dat ze niet lukken.

Uit onderzoek van Strava, een social netwerk site voor atleten, blijkt zelfs dat de meeste goede voornemens in het water vallen na 12 dagen. Strava analyseerde 31.5 miljoen activiteiten in januari en kon daaruit precies aflezen dat 12 januari de dag is dat veel voornemens de prullenbak in gaan.

Flauwekul
Sommige Hellevoeters beginnen niet eens aan goede voornemens tijdens oud en nieuw, zoals Patrick (46). Hij vindt goede voornemens maar flauwekul. "Ik doe niet aan goede voornemens in januari, als je een voornemen hebt dan moet je die meteen uitvoeren, niet wachten tot het nieuwe jaar", vertelt hij. "Tenzij je op 31 januari om één voor twaalf met een nieuw voornemen komt." Patrick ziet ook voordelen in zijn manier van aanpak. "Op deze manier kun je geen spijt hebben van dingen die je niet gedaan hebt." Vooral Millenials doen volgens een onderzoek van Millennialwatcher steeds minder aan goede voornemens.

Beloftes
Goede voornemens maken voor het nieuwe jaar bestaat al eeuwen, schrijft Sarah Pruitt in een artikel voor History.com. Volgens haar begonnen Babyloniërs hier al mee, 4000 jaar geleden. In deze tijd beloofden de Babyloniërs aan hun goden dat ze zich aan hun voornemens zouden houden. Tegenwoordig beloven we onze voornemens niet aan goden, maar maken we beloftes met onszelf. Daarnaast zijn de voornemens zelf ook verandert. 4000 jaar geleden beloofden mensen dat ze hun schulden zouden afbetalen, geleende spullen terug zouden brengen of loyaal zouden blijven aan hun koning. Dat is wel wat anders dan afvallen, minder stressen of meer tijd door brengen met familie.

Volhouden
De Hellevoetse Miranda gaat dit jaar door met haar goede voornemen van vorig jaar. Dat voornemen ontstond eigenlijk nadat ze haar been moest bewegen na een operatie. "Ik moest elke dag een half uur fietsen op mijn hometrainer. Dat bleek prima te passen in mijn avond en zo sportte ik toch elke dag een half uur extra." Nadat haar been volledig hersteld was bleef ze door fietsen. "Ik heb het mijn goede voornemen gemaakt voor heel 2018, en ik heb het ook volgehouden. Daardoor ben ik 8 kilo kwijt en veel fitter!" Haar voornemen voor aankomend jaar blijft dus het fietsen, maar daar begint ze wel eerder mee dan op 1 januari. "In de feestmaand sluipen er vreemde en luie gewoontes in, dus eind december ben ik meteen weer wat strenger voor mezelf geworden. Dan heb ik ook meteen een kleine voorsprong in januari."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant