De Hellevoeters merken het meest van de Voedselbank door de winkelacties. Maar de organisatie verzet veel meer werk!
De Hellevoeters merken het meest van de Voedselbank door de winkelacties. Maar de organisatie verzet veel meer werk! Foto: Leo Blok

Voedselbank is een goed geoliede machine

Algemeen 445 keer gelezen

Op de website van voedselbanken Nederland wordt het mooi verwoord: "in deze periode zet Voedselbanken Nederland 'de meest gewaardeerde maaltijdbox van Nederland' in de spotlight.

De Hellevoetse voedselbank draaide de afgelopen maanden op volle toeren. De 50 vrijwilligers wilden voor de 215 huishoudens die de voedselbank op dit moment bedient zo veel als mogelijk de voedselboxen vullen die wekelijks worden opgehaald aan de Einsteinweg 12. Voorzitter Jaap Piena legt uit dat de acties in het laatste deel van het jaar goed hebben gescoord: "Het grote publiek merkt het meeste van onze inzamelingsacties bij de supermarkten, maar we doen natuurlijk nog veel meer. Hygiëne en voedselveiligheid zijn ook belangrijke facetten van ons werk. Verse producten hebben een houdbaarheidsdatum en wij moeten voldoen aan de strenge regelgeving hieromtrent. En dat doen we ook", zegt hij wijzend op het certificaat dat aan de muur hangt. "Jaarlijks zijn er onverwachte inspecties en dan wordt het gehele pand en de koel-en vriesruimtes inclusief de kasten gecontroleerd."

Strakke organisatie
De 50 vrijwilligers die zijn betrokken bij het werk van de voedselbank hebben diverse taakgebieden. De intake is een belangrijk onderdeel van de organisatie. Dit is best een zware taak en deze vrijwilligers maken kennis met veel persoonlijke ellende die op tafel komt tijdens deze gesprekken. De stap om naar de voedselbank te komen is groot en veel mensen kloppen pas in een erg laat stadium aan bij de organisatie. Na de intake worden ook altijd voortgangsdata vastgesteld. Ongeveer de helft van de huishoudens is na een half jaar weer voldoende op weg om zonder de hulp van de voedselbank verder te kunnen. De andere helft heeft langduriger hulp nodig, tot een maximum van 3 jaar. Naast de intake zijn er diverse taken: transport (2 vrachtwagens rijden vrijwel dagelijks), magazijn, voedselpakketten, uitdelen en overige werkzaamheden.
De voedselbank Hellevoetsluis is heel blij met de bijdrage van de gemeente, die de huur van haar pand en de energiekosten daarvan betaalt.."Anders zouden we het echt niet kunnen bolwerken", zegt Jaap, "want wij hebben geen structurele inkomsten en moeten het louter hebben van de producten die de bedrijven en organisaties ons schenken". Jaap benadrukt nog dat geen enkele vrijwilliger – ook die van de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland niet – een vergoeding ontvangt voor zijn of haar werkzaamheden.

Secretaris gezocht
Binnen het bestuur ontstaat in 2019 een vacature voor de functie van secretaris. Jaap Piena hoopt dat hij snel in contact kan treden met een nieuwe kandidaat, zodat de huidige secretaresse Bep Bogaards deze nieuwe kracht goed kan inwerken.
Wilt u de voedselbank steunen dan kan dat via banknummer NL35RABO012518110 t.n.v. Stichting Voedselbank Hellevoetsluis

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant