Afbeelding
Foto: stock

Burgerpanelonderzoek Gezonde Leefstijl

Actueel 344 keer gelezen

In het burgerpanelonderzoek van TipHellevoetsluis.nl vroegen wij de mening van onze respondenten over Gezonde Leefstijl onder jongeren. In Hellevoetsluis is de JOGG beweging actief om gezond eten, drinken en bewegen onder jongeren te promoten.

JOGG is een landelijk meerjarig initiatief, in Hellevoetsluis onder de noemer Lekker Bezig, dat zich richt op jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving. Alle partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, recreatie, woningbouw, welzijn en de media werken samen om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken.

'Het is de taak van de ouders/verzorgers om voor een gezonde levensstijl voor het kind te zorgen' hierop antwoordt 95% van de respondenten: (zeer) mee eens. "Je kunt jonge kinderen door middel van goede voeding minder suiker, veel groenten/fruit, vers koken, gezond lunchpakket een goed voorbeeld geven. En niet roken en drinken waar de kinderen bij zijn."- "Zijn de kinderen ouder dan wordt dit toch moeilijker: slechte vrienden, opstandig gedrag, op kamers wonen." - "Niet iedereen is bij machte het juiste voorbeeld te geven." "In samenwerking met school en ondersteuning van de gemeente moet het lukken. Scholen zijn verantwoordelijk voor wat aangeboden wordt aan eten en drinken."



'De aanpak JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is noodzakelijk in iedere gemeente' hierop antwoordt 70% van de respondenten: "(zeer) mee eens". 7% van de respondenten antwoordt: "(zeer) mee oneens". Een van de respondenten gaf het volgende antwoord: "Ik zie door mijn werk steeds meer dikke kindertjes. Ouders laten hun kind steeds zelf bepalen en gaan de strijd niet aan. Ook de tandzorg laat in bepaalde bevolkingsgroepen sterk te wensen over. Kinderen gaan met flesjes melk of sap naar bed. Het is goed dat er uitgebreide voorlichting is,maar of het echt werkt?" -" Het is een mooie stimulans, maar ik vraag mij af of het bereik toereikend is."

'Hoe kunnen we een gezonde levensstijl het best promoten volgens u?' is het meest gekozen antwoord (73%): "Het goede voorbeeld geven". De meeste gemaakte opmerking van bij deze vraag is: "Gezonde producten goedkoper maken." Verder werden onder meer de volgende antwoorden gegeven: "Alcohol verbod". - "De voedingsindustrie zeer streng aanpakken." -  "Geen ongezonde producten op school of kantines aanbieden."-"Half uurtje sporten voor aanvang van het werk en schooldag verplicht stellen."- "Het leuk maken om gezond bezig te zijn en laten zien dat je best een keertje ongezond kunt doen. Bovenal zorgen dat kinderen een goed zelfbeeld krijgen om wie ze zijn."

Het volgende burgerpanelonderzoek gaat over vuurwerk en brandveiligheid. Wilt u meedoen meld u dan aan via http://tiphellevoetsluis.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant