Afbeelding
Zomaar een Hellevoeter

Een interview met Leen Keijzerwaard

Actueel 1.244 keer gelezen

De nu 57-jarige Leen Keijzerwaard is geboren en getogen in Oudenhoorn. Inmiddels is hij de vierde generatie die aan het hoofd staat van Assurantiekantoor Keijzerwaard, dat al weer 115 jaar bestaat.

"Wat mooi is, is dat inmiddels de vijfde generatie ook is toegetreden tot het bedrijf", vertelt Leen. "Mijn twee zonen zitten namelijk ook in de zaak. We gaan dus gewoon door en dat is wel heel erg leuk."

Hoornse hoofden
Waar Leen echter met name in de laatste jaren bekend van is geworden, is dat hij één van de 'Hoornse hoofden' is. Vanaf het moment dat er geruchten kwamen over een voorgenomen fusie tussen de gemeenten Bernisse en Spijkenisse, hebben zij hun zorgen geuit of een fusie met Spijkenisse voor de inwoners van Oudenhoorn wel goed was. Zij waren namelijk van mening dat een fusie met Hellevoetsluis logischer en beter voor de inwoners van Oudenhoorn zou zijn. Hans van 't Klooster, René Biesheuvel en Henk Voogt zijn de andere Hoornse hoofden. Om op een juiste wijze als vertegenwoordiger van de bewoners van Oudenhoorn te kunnen spreken, hebben zij toen met elkaar de 'Stichting De Hoornse hoofden' opgericht. "Deze naam heeft een dubbele betekenis", vertelt Leen. "Het is de naam van de vuurtoren aan de Zeedijk en als je op de kaart kijkt die watersporters gebruiken, staat daar ook De Hoornse hoofden op. Het Haringvliet zit namelijk vol met zandbanken en je moet een bepaalde route varen om erdoor te komen. Het is dus eigenlijk de vaargeul naar Middelharnis. Vroeger als men over voer, gingen ze eerst naar de Hoornse hoofden en dan staken ze pas over, anders liepen ze vast. Het is dus een soort gids en daarom vonden we die naam wel toepasselijk. Oorspronkelijk waren we een groepering vanuit het verenigingsleven vanuit Oudenhoorn. Zo was René van de Oranjevereniging en Hans van het Dorpshuis de Meent. Henk zat niet echt in het verenigingsleven, maar was als wat oudere wel heel erg betrokken bij Oudenhoorn. En ik zelf ben al heel lang actief bij de voetbalvereniging OHVV, zeg maar bijna mijn hele leven al. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om er een stichting van te maken, omdat je dan meer gezien wordt als een gesprekspartner."

Lange strijd
"Onze mening over de fusie kreeg al vrij snel gehoor", vertelt Leen. "In het begin hebben we ons ook nog wel tegen de fusie verzet, maar het kwam er toch door. Je houdt dat gewoon niet tegen. Gelijk in het begin heb ik al ingesproken bij de gemeenteraad in Bernisse. Het is toen zo afgehamerd in de raad, dat we wel zouden fuseren met Spijkenisse, 'maar als Oudenhoorn het wil', zei men toen, 'dan mogen die naar Hellevoetsluis toe.' Maar toen we eenmaal Nissewaard waren geworden, zei de gemeente 'we doen het toch maar niet'. De gemeente was van mening dat het hen te veel geld ging kosten en ging vervolgens met de hakken in het zand. Toen was actie voeren dus nog harder nodig en zijn we nog meer op de bres gaan staan. Er is in 2014 ook een referendum gehouden en 93% procent was voor aansluiting bij Hellevoetsluis. De inwoners hier hebben ook meer met Hellevoetsluis. We liggen er tegenaan, we doen er boodschappen en onze kinderen gaan er naar school. Bovendien komt de cultuur van Hellevoetsluis veel meer overeen met Oudenhoorn dan de cultuur van Spijkenisse. Uiteindelijk is het ons gelukt, al heeft dat wel een aantal jaren geduurd. We zijn er namelijk al in 2012 mee begonnen, in 2015 is het Nissewaard geworden en toen duurde het nog drie jaar voordat de belofte werd nagekomen. Bovendien is dat gebeurd met hulp van de Provincie, anders hadden we het nooit gered. Hellevoetsluis kon niks voor ons betekenen, want die was geen partij in deze. Wel hadden ze aangegeven dat we van harte welkom waren, maar we moesten het zelf uitvechten. Gelukkig is het uiteindelijk toch goed gekomen en is ons doel bereikt. De stichting bestaat overigens nog wel, maar het werk is gedaan." Dat Leen, en velen met hem, blij zijn dat ze nu bij Hellevoetsluis horen, is dus wel duidelijk. Maar bovenal overheerst de lokale betrokkenheid bij het dorp Oudenhoorn. "Dit stuk heet 'Zomaar een Hellevoeter', maar eigenlijk zou het 'Zomaar een Oudenhoornaar' moeten heten", zegt Leen lachend. "Wat natuurlijk niet weg neemt dat we heel blij zijn met Hellevoetsluis."

Lokaal betrokken
Leen ging als klein jongetje al voetballen bij OHVV en is daar nog steeds heel nauw mee verbonden. 'Ik zit niet alleen in het bestuur, maar ben er ook trainingslid zoals ze dat zo mooi noemen', vervolgt Leen. 'Dan speel je dus geen wedstrijden meer, maar train je alleen nog maar. Dat is dus geheel vrijblijvend en kan twee keer in de week als je dat wilt. OHVV is een kleine vereniging, maar wel heel gezellig. Verder ben ik ook betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse rommelmarkt, wat nu dus de Moederdagfair is geworden en bij de kerk. Hier zit ik in een werkgroep en daarmee zijn we nu druk bezig om de inrichting van de kerk te veranderen. De banken moeten er namelijk uit, zodat de kerk meer toegankelijker is voor multiculturele dorpsactiviteiten. Verder ben ik ook echt begaan met het wel en wee van het dorp en ik ben getrouwd met Marleen van Marleen Haarmode aan de Ring, dus ook zij is ondernemer in ons dorp. Mijn eigen onderneming is zo verweven met Oudenhoorn dat ik er ook bewust voor heb gekozen om hier te blijven. Enkele jaren geleden groeiden we uit ons jasje en moesten we uit gaan kijken naar iets groters. Ik ben toen ook op het industrieterrein in Hellevoetsluis wezen kijken, maar dat voelde niet goed. Uiteindelijk hebben we toen aan de Dorpsweg in Oudenhoorn een stuk grond gekocht met een oude boerderij. Hier hebben we twee jaar geleden een heel nieuw, modern kantoorpand laten bouwen en dat voelde dus veel beter!'

Ontwikkelingen volgen
Vanwege zijn lokale betrokkenheid, kon het natuurlijk niet uitblijven dat Leen benaderd zou worden door de lokale politieke partijen. "Ik ben daar inderdaad wel voor gevraagd, maar heb er bewust voor gekozen om er niks mee te doen", reageert Leen. "Ik volg het wel, maar ga daar niet actief aan deelnemen. Ik volg wel alles wat er gebeurt op de voet, zoals nu de ontwikkelingen bij Farm Frites met het oog op de ontsluitingsweg. Ook ben ik blij met de 180 woningen die hier gebouwd gaan worden. Nieuwe woningen zorgen voor nieuw leven en dat is goed voor Oudenhoorn. Wel vind ik dat het Haringvliet meer bij Oudenhoorn betrokken zou moeten worden. Nu moet je bijvoorbeeld een hele gevaarlijke bocht maken om op het prachtige fietspad langs het Haringvliet te kunnen komen. Ik zou dat wel graag als tip mee willen geven. Voor wat betreft Hellevoetsluis zou de Rijksstraatweg heringericht moeten worden. Het is daar met name in het weekend vaak een chaos."

Prettig wonen
"De ruimte en de rust hier en de gemoedelijkheid van de bevolking is denk ik wel wat mij het meeste aanspreekt in het wonen hier", besluit Leen. "Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat we hier prima naar ons zin wonen."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant