Dab met de leerlingenraad, Frank de Jong en wethouder van der Velden
Dab met de leerlingenraad, Frank de Jong en wethouder van der Velden

Het Palet opent Schoolplein 14 op drie locaties

Actueel 2.471 keer gelezen

"Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn'', zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een relatief simpele oplossing. Door de realisatie van een Schoolplein14 op basisscholen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs stimuleert de Cruyff Foundation kinderen om samen te sporten en te spelen tijdens en na schooltijd.

Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Enkele voorbeelden zijn een atletiekbaan, een speelcirkel of een goal op de muur. Op deze manier worden op natuurlijke wijze spelactiviteiten van kinderen gestimuleerd.

Maandag 14 mei, de eerste dag na de meivakantie was het op een aantal schoolpleinen in Hellevoetsluis feest. In de vakantie waren de pleinen van de Palet aan de Rode Kruislaan, de Bonsen Hoek en in Nieuwenhoorn omgetoverd tot Schoolplein 14.

In den Bonsen Hoek kwam er zelfs een bekende sporter langs. De oom van Vinnie en Larissa is de bekende, Olympisch rolstoelbasketballer Frank de Jong. "Vinnie heeft een tijd geleden een spreekbeurt over rolstoelbasketbal gehouden en ze vonden het leuk wanneer ik bij de opening van het plein aanwezig zou zijn en dat doe ik dan ook graag". En natuurlijk laat hij ook nog even zien hoe goed hij is met de basketbal.

Directeur Hjalmar de Winter roemt niet alleen het doorzettingsvermogen van Frank de Jong maar zeker ook van Johan Cruyff. "Als twee mensen hebben laten zien wat je met doorzettingsvermogen kan bereiken zijn zij het wel. Ook heel belangrijk onze leerlingenraad. Zij hadden de ideeën en hebben dit gerealiseerd". Juf Anneke wordt nog even extra in het zonnetje gezet. "Zij heeft de ontwikkeling van alle drie de pleinen gecoördineerd. In de 14 regels van Cruyff die op het onthulde bord te vinden zijn valt veel het woord 'samen', en dat sluit precies aan op ons prachtige Dalton onderwijs".

Wethouder Hans van der Velde sprak - in trainingspak - de leerlingen toe. Hij was zeer trots op de samenspraak van leerlingen die samen hebben besloten hoe het plein eruit moest komen te zien. "Ik ben vandaag op alle drie de pleinen geweest en overal is het weer anders. Maar wel allemaal met hetzelfde goede doel: leuk samen buiten spelen. Bewegen is belangrijk en moet plezierig zijn, ook op school. Meer bewegen, gezonder eten, daar zijn we in Hellevoetsluis heel sterk mee bezig, in samenwerking met stichting Push. Deze mooie pleinen gaan daar zeker aan bij dragen, mede dankzij de Rabobank, de Cruijff Foundation, de drie schoolbesturen en de gemeente Hellevoetsluis". Meer info vindt u op www.cruyff-foundation.org/activiteiten/schoolplein-14

foto's: Wil van Balen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant