Afbeelding

Wilma Kruithof

Actueel 1.782 keer gelezen

Deze energieke, goedlachse dame is al bijna 20 jaar het gezicht van Overall Hairstyling en vele Hellevoeters hebben al bij haar in de stoel gezeten. Maar wat is het verhaal achter Wilma Kruithof?

In 1975 wordt Wilma geboren, als oudste in een gezin met uiteindelijk 3 kinderen. "Ik heb ook nog een broertje en een zusje" vertelt ze. Ze wordt geboren aan de Hallinxweg daar waar nu Kickersbloem III gebouwd gaat worden. Ze start haar schoolloopbaan op de Peuterspeelaal in Oudenhoorn. Dat was dichterbij dan Hellevoetsluis. Vervolgens gaat ze tot klas 3 naar de Montessori in Hellevoetsluis. "De Montessori school zat toen nog waar nu buurthuis de Kooistee is". Maar uiteindelijk keert ze weer terug naar Oudenhoorn en maakt haar lagere school af op OBS de Hoorn.

Na de Hoorn gaat ze naar de toenmalig RSG. Maar dat klikte niet helemaal. "Niet tussen mij en de school en niet met mijn mentor, wat een vreselijk mens was dat zeg!! In mijn tweede jaar ben ik dus lekker naar de Stabilo gegaan waar ik echt een geweldige tijd heb gehad. Echt super leuk, ik denk er met veel plezier aan terug".

Al vroeg wist Wilma wat ze wilde worden: vrachtwagen chauffeur of kapster. Twee totaal uiteenlopende beroepen maar het leek haar allebei geweldig. "Zag mezelf wel zitten hoor in zo'n grote wagen" lacht ze. "Lekker in het buitenland rijden en zo". Het is uiteindelijk kapster geworden. Een beroep wat ze inmiddels al heel wat jaren met heel veel liefde beoefend.

Overall Hairstyling
Na de Stabilo gaat ze richting Rotterdam om daar de kappersopleiding te volgen op het MDGO-UV (uiterlijke verzorging). "Tijdens de opleiding moet je natuurlijk stages lopen en zo kwam ik terecht bij Salon Irni in Oostvoorne. Hele leuke stage bij Jasper en zijn ouders. De ouders besloten op een gegeven moment te emigreren. Broer Jeroen startte een zaak op het Evertsenplein in Hellevoetsluis en Jasper bleef in Oostvoorne. Ik heb toen nog een paar jaar voor Jeroen gewerkt. Vervolgens ben ik in een wat sjiekere salon in Spijkenisse gaan werken en uiteindelijk voor mezelf begonnen. Ik was toen 23, heel jong nog dus".

Ik woonde toen al aan de Brasem, maar ineens kwam het huis 2 deuren verderop te koop; met een garage ernaast. Er zat toen een chiropractor in en ik zag meteen een hele mooie mogelijkheid voor een eigen salon. Dus verhuisde ik, 2 deuren verder en opende mijn eigen zaak". Op 6 oktober 2018 bestaat Overall Hairstyling alweer 20 jaar.

Ze leert de vader van haar kinderen kennen waar ze twee zoons mee krijgt: Randy is nu 15 en Perry is alweer 16. De relatie gaat over en Wilma verhuist met haar jongens, weer op de Brasem. "Tja ik blijf wel in de buurt hoor haha". De salon is inmiddels alweer 5 jaar gevestigd op nummer 21 achter het huis waar ze inmiddels samenwoont met haar vriend Manuel en haar twee jongens.

Leukste kapsalon
Elke jaar wordt er per regio in Nederland een verkiezing gehouden voor de leukste kapsalon en Wilma doet mee voor de leukste kapsalon van Hellevoetsluis. "Uiteindelijk zou je regionaal en landelijk ook nog mee kunnen doen. Maar ja ik heb zo'n kleine salon dat weegt niet op tegen de grote zaken in de grote steden. Het gaat namelijk om het aantal stemmen wat je binnen kan halen. Maar dat hoeft voor mij ook niet hoor. Ik vind het gewoon super leuk om het binnen Hellevoet te doen. In 2015 werd ik gekozen als leukste kapsalon en daar was ik heel trots op. Ik had niet alleen de meeste stemmen maar ook de hoogste waardering. En dat deed mij heel veel".

Knippen voor Haarwensen
"Dit jaar ben ik genomineerd omdat ik knip voor Haarwensen". Veel kinderen die als gevolg van een medische behandeling of een andere oorzaak kaal zijn of worden, zouden er alles voor over hebben om weer met een volle haardos door het leven te kunnen. Stichting Haarwensen zorgt ervoor dat deze kinderen een pruik van echt haar kunnen dragen. Zonder dat daar kosten aan verbonden zijn voor de ouder. "Een prachtig mooi doel waar ik met liefde, gratis voor knip, al ruim 10 jaar.

Wanneer je je haar wilt doneren moet je aan bepaalde eisen voldoen", vertelt Wilma. "Je moet 30 cm kunnen doneren. Dus het is niet zo dat je dat eens in de twee maanden kan laten doen. Maar sommigen doen het er echt voor. Laten een jaar of anderhalf jaar hun haar groeien, laten er bij mij 30 cm vanaf knippen en gaan weer sparen voor de volgende 30 cm: das toch prachtig?!. Soms is het ook echt zo'n ketting reactie onder kinderen. Als 1 iemand in de klas het heeft gedaan dan gaan er meer meedoen. Het zijn ook meestal kinderen. Er worden specifieke eisen aan het haar gesteld bij Haarwensen omdat het voor kinderen is. Het mag dus niet geverfd zijn, niet grijs.. dus dan kom je al snel bij kinderen terecht".

Stemmen
Er kan vanaf 12 maart op diverse manieren gestemd worden. Via de link op de Facebook pagina van Overall Hairstyling maar ook per SMS. Stuur VOTE 703 naar 1008. Op de vraag of ze er ook nog echt iets mee wint lacht ze: "nee hoor. Het geeft je een enorme boost in je kunnen en een behoorlijke schouderklop van je klanten. En dat vind ik meer dan genoeg. Ik heb gewoon een enorm leuk beroep, nog steeds. Blijf ook altijd cursussen volgen op het gebied van verven en knippen. Lekker met de tijd en de wensen van je klanten meegaan; en het is altijd leuk om iets nieuws te leren. Ben graag up to date.

En ook hou ik een vinger aan de pols qua producten. De eisen daaraan worden ook steeds zwaarder, maar ook voor mijzelf neem ik niet snel genoegen hoor. Ik moet echt tevreden zijn over de spullen waarmee ik werk. Zal ook nooit zomaar blindelings een hele lijn kiezen omdat 1 van hun producten me bevalt. Zo werk ik al lange tijd met drie verschillende merken omdat die specifieke producten mij en mijn klanten enorm goed bevallen. Mijn verf is van L'ômé Paris, stylingsproducten van KIS en alle verzorging is van Wunderbar".

20 jaar
Na bijna 20 jaar is een groot gedeelte van haar klanten al jaren kind aan huis. "Inmiddels komen ze met het hele gezin, gezellig! Er komt hier van alles over de vloer en dat maakt het werk ook zo leuk en afwisselend. En omdat ik alleen sta heb je veel sneller hele leuke gesprekken en leer je elkaar best wel goed kennen. Verdriet en lol hebben zich hier ook regelmatig afgewisseld onder het knippen. Maar dat maakt het vak ook weer zo persoonlijk, mooi en bijzonder: het 1 op 1 een contact".

Waar ontspan je je mee?
Dat klinkt misschien voor veel mensen niet ontspannend maar ik ontspan me met kickboksen. Heerlijk vind ik dat. Ik heb altijd gesport, even lekker je hoofd leegmaken. Maar ook koken doe ik heel erg graag. Ben gek op gezond koken en kook veel van Jamie Oliver en Rens Kroes.

Heb je huisdieren?
Ja onze teckel Spike. Toen Manuel en ik samen gingen wonen wilden we iets van ons samen, maar geen kinderen meer. Dus toen kwam onze Spike.

Wat zou je veranderd willen zien in Hellevoetsluis?
De troep op straat. Echt vreselijk. En als je ergens voor belt, komt er nooit eens iemand. Erger ik me enorm aan!

Zou je een straat naar iemand willen vernoemen?
Niet naar iemand. Maar zou graag zien dat mijn de naam van mijn oude straat waar ik geboren ben weer opgenomen wordt in Kickersbloem III. Zou toch mooi zijn wanneer de Hallinxweg weer terug komt?

Is er nog een grote wens of droom in je leven?
Ik zou graag nog een hele grote reis maken, samen met Manuel en de jongens. Naar Nieuw Zeeland of Canada, lijkt me geweldig!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant