De bewoners gaan graag op pad met de bus, hopelijk kan dat zo blijven
De bewoners gaan graag op pad met de bus, hopelijk kan dat zo blijven Foto: Wil van Balen

Help het Thomashuis met nieuwe Zorgbus

Actueel 2.563 keer gelezen

"We hebben altijd 4e of 5e hands busjes gehad en dat ging altijd redelijk. Maar onze bus wordt dagelijks gebruikt. Met ruim 400.000 km op de teller en bouwjaar 2005 zijn wij bang dat de huidige bus het elk moment kan begeven."

"Afgezien daarvan: de bus is veel te klein en onhandig om met zijn allen op pad te gaan", vertelt Winfried van Westen. Samen met Bea van Eerd biedt hij 24 uurszorg in een huiselijke situatie voor mensen met een verstandelijke beperking in een voormalige boerderij aan het Zandpad in Nieuwenhoorn. Bewoners van het Thomashuis Gerda, Ruud, Koos, Frank, Gerard-Jan, Mathilde, Els en Hennie maken bijna dagelijks gebruik van de Zorgbus. "Als de rolstoel van Ruud en de mini-scootmobiel van Koos mee moeten dan er is geen ruimte meer over voor bijvoorbeeld de boodschappen. Bovendien komt er binnenkort een huisgenoot bij wiens spullen ook mee moeten in de bus."We gebruiken het budget van de mensen liever voor de zorg dan dat we het voor de bus moeten gebruiken."

De bewoners gaan drie dagen per week met de bus naar de dagbesteding bij Zuidwester, daarnaast zijn er ook andere activiteiten. "In het weekend gaan we weleens ergens eten of winkelen en wandelen. Van de week ben ik naar de film geweest. En we gaan altijd zwemmen in Stellendam", vertelt bewoonster Gerda. "Het is belangrijk voor onze mensen dat ze met anderen in contact komen daarom proberen we veel activiteiten buiten de deur te zoeken. Zo hebben we de bus ook nodig voor de dagelijkse boodschappen. We willen ze niet laten bezorgen omdat wij het boodschappen doen een belangrijke activiteit vinden voor onze bewoners." Daarom is Koos tijdens het gesprek alvast bezig met het wekelijkse boodschappenlijstje te maken.

"Wij wonen hier met ons gezin en zijn 24/7 aanwezig" vertelt Winfried. "We werken met 6 begeleiders en veel vrijwilligers die ons een handje helpen. Ik zeg altijd 'het zijn mijn kuukens'; je zorgt als een soort moederkloek, maar je bent niet hun ouders die hebben ze natuurlijk. Je gaat eigenlijk een verbintenis voor het leven aan met elkaar. Het kleinschalige is juist zo fijn; je leert de mensen zo echt kennen."

Ook sponsor worden?
Stichting Mobiliteit voor iedereen (MVI) probeert door middel van sponsors en donaties ervoor te zorgen dat het Thomashuis in Hellevoetsluis zo snel mogelijk met de nieuw zorgbus kan gaan rijden en de bewoners hun uitjes en dagelijkse activiteiten kunnen blijven doen. Op de nieuwe zorgbus krijgen de namen van alle bedrijven die dit project ondersteunen een mooi plekje. Wilt u dit project ook ondersteunen neem dan contact op met Robbie van Rijnen van Stichting MVI via 06 30462748. Meer weten? Kijk dan op www.stichtingmobiliteitvooriedereen.nl en kijk ook eens op www.thomashuis.nl/hellevoetsluis

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant