Jacob den Bakker
Jacob den Bakker Foto: Evelien Holleman

Jacob den Bakker

Actueel Een gesprek met... 1.804 keer gelezen

Jacob den Bakker werd in 1963 geboren in de boerderij die net over de grens in Nieuwenhoorn staat. Het aangrenzende bedrijfspand waar zijn carrière als ondernemer begon staat in Nieuw-Hellevoet. De directeur van Den Bakker Bedrijven won in 2016 de Ondernemersprijs van Voorne-Putten voor innovatief ondernemer.

"Ik groeide samen met mijn broer en zus op in Nieuwenhoorn. Ik ging daar naar basisschool De Woelhoek, deed daarna de mavo op de RSG en later de havo. Toen ik mijn havodiploma had gehaald ben ik binnen het bedrijf van mijn ouders gaan werken. Ik begon met buitenwerk; op pad met tractoren en graafmachines. Mijn werk is in de loop der jaren veranderd van buiten werken naar het managen van een bedrijf. Maar ik mis het wel soms. Daarom ga ik af en toe nog even op een machine werken. Dat is ontspanning."

Jacobs ouders Andries den Bakker en Arendje Vijfvinkel kochten in 1948 de oude boerderij in Nieuwenhoorn waar voorheen café het Zwaantje was gevestigd. "Mijn moeder is 90 woont nog zelfstandig in de boerderij waar het landbouwloonbedrijf naast is gevestigd. We wonen al 21 jaar vlak naast haar. Maar ze is nog kras en actief hoor. Ze heeft haar tuintje en een kas die ze bijhoudt. En ze heeft nog een hondje."

In 1989 overleed Jacobs vader Andries. "Ik was toen 27 jaar. Mijn vader wist dat hij zou gaan overlijden aan de gevolgen van kanker." Het was de wens van Jacob's vader en moeder dat beide zoons een eigen bedrijf en een eigen weg zou vervolgen nadat Andries overleed."Ik deed het loonbedrijf en mijn broer de graafmachineverhuur. Mijn moeder wist veel van het bedrijf en kon in het begin goede raad geven. "Arie's bedrijf is gevestigd in de oude boerderij waar ooit onze opa zijn bedrijf met ploegen en paarden is begonnen."

Jacob trouwde met Wil samen hebben zij vier dochters. Hun oudste dochter Sandra (19) werkt binnen het bedrijf. Wilma is 17 loopt twee dagen stage in het bedrijf van haar vader. Vwo scholiere Jacqueline is 15 jaar en Mariska van 14 doet de havo. "Heel gezellig, een huis vol met meiden. Ze kunnen af en toe goed ruzie zoeken met elkaar vooral over kleding, maar het is ook snel weer goed."

Den Bakker Bedrijven is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf. "We hadden op een gegeven moment ruimtegebrek dus toen het pand van Zoon Bouwcenter vrij kwam heb ik het pand gekocht. Den Bakker Bedrijven bestaat vandaag de dag uit vijf aparte BV's; het loonbedrijf, Den Bakker Milieu, DBD Global, Den Bakker Drone Survey en Den Bakker Transport.

Den Bakker Milieu is al 17 jaar actief in stofbestrijding op ijzererts en kolenterminals in de Benelux. DBD Global is vijf jaar geleden opgericht en is internationaal gespecialiseerd in Dustcrusting® technology. Een dergelijk product werd al eerder in de bollenteelt gebruikt. "Wij hebben een product ontwikkeld dat binnen de industrie toepasbaar is. Simpel gezegd; we brengen een laagje over het product aan waardoor het niet meer stoft." Dustcrusting® wordt veelal toegepast op kolen of ijzererts en is zichtbaar als een witte laag op het product. Echter, Dustcrusting® kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Zo werd Dustcrusting® gebruikt na de grote brand bij Shell hierdoor konden gevaarlijke stoffen niet meer vrijkomen.

"Veel terminals in de Port of Rotterdam zijn klanten van ons. Soms werd ik door een van hen gebeld met de vraag kan je nu direct naar ons toekomen we hebben iemand op bezoek die jouw product wil. En dan is het is heel simpel: je doet het op dat moment wel of niet. Nu hebben we onder meer de grootste mijnbouwer ter wereld in Oman als klant. Dan loop je daar als Nieuwenhoornaar, zover van huis , in Sohar de haven van Oman." Op Google Earth kun je terminals in Oman, Italië, Frankrijk, Polen, Spanje, Slovenië en binnenkort ook Brazilië zien waar Dustcrusting® van Den Bakker is toegepast.

"De grondstof voor ons product Dustcruster® is papiercellulose. Dit product halen we zelf bij papierfabrieken in het oosten van het land. We nemen lading mee omdat we niet leeg willen rijden, dat kan van alles zijn biomassa, houtpellets van en goederen voor distributiecentra. Met dit doel heb ik Den Bakker Transport opgericht."

"Ik zoek altijd uitdagingen en ben geïnteresseerd in innovatieve techniek. Samen met een ander bedrijf in Nederland heb ik geïnvesteerd in twee Precision Hawk drones. Hiermee voeren we inspecties uit voor de landbouw: gewasgroei, ziekten en plagen worden eerder in beeld gebracht. De boer kan eerder ingrijpen en dat geeft weer een besparing aan middelen én het milieu. De mogelijkheden van deze technologie zijn enorm; zo kunnen we onder meer ook hoeveelheden inmeten."


Waar ontspan je het beste mee?
"Ik heb best een druk leven, maar ik heb een paar hobby's. Ik heb een paar oldtimers waar ik graag ritjes mee maak. Ik heb een T-Ford uit 1922; het eerste model Ford dat is gebouwd. En ik heb een A-Ford truckje met een laadbakje uit 1930. Het allerleukste vind ik varen. Ik heb zelf een motorboot daar gaan we mee op vakantie. Soms heb je na een dagje varen het gevoel dat je een week weg bent geweest. "

Welk gerecht zou je in elk restaurant op de kaart willen zien?
"Wat we allemaal erg lekker vinden; witlof uit de oven met ham en kaas en aardappelpuree erbij."

Heb je een huisdier?
"We hebben een hondje, Rakker. En een poes die kwam aanlopen bij de paarden van mijn dochters die is nooit meer weggegaan."

Doe je je inkopen in Hellevoetsluis of vaker daarbuiten?
"Mijn vrouw doet de basisinkopen in Hellevoetsluis."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik lees veel vakbladen en ook nog weleens de Donald Duck voordat ik ga slapen."

Je mag in Hellevoetsluis een straat naar iemand noemen? Naar wie?
"Naar Barack Obama. Die man heeft zo'n uitstraling, is zelfverzekerd en voelt mee met de mensen. Beter dan de president die de Amerikanen nu hebben."

Wat mag er niet veranderen in Hellevoetsluis?
"Ik heb Hellevoetsluis zien groeien; de Struyten, de Kooistee, Den Bonsen Hoek, de Ravense Hoek. Ik weet nog dat mijn vader bieten rooide in de Struyten. We hebben hier eigenlijk alles; water, bossen, duinen, werk in de omgeving. We hebben een mooie stad daar moeten we zuinig op zijn."

Wat zou je graag veranderen in Hellevoetsluis?
"Als Kickersbloem III er komt dan krijgen we nog meer verkeer. De ontsluiting wordt een zorgenkindje. Het verkeer zoekt sluiproutes en dat zou anders moeten. De aanleg van de noordelijke randweg heeft bij ons niet voor minder verkeersoverlast gezorgd sterker nog ik heb zelfs het idee dat het drukker is geworden."

Naar welke muziek luister je het liefst?
"Ik heb een brede smaak, luister graag naar muziek. Nummers die me kippenvel bezorgen zijn bijvoorbeeld Beautiful Day en Where the streets have no name van U2."

Wat is jouw diepste wens?
"Gezond oud worden. Mijn meiden, en misschien ooit kleinkinderen, op kunnen zien groeien."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant