Afbeelding
Foto: Sandra Radings

Matthé Verbeten

Actueel Een gesprek met... 1.526 keer gelezen

Deze bezige duizendpoot werd 47 jaar geleden geboren in Hoogvliet, op 31 augustus 1970. Hij kwam ter wereld als jongste in een gezin bij vader, moeder, een broer en een zus. "Een zwaar gelovig gezin waar ik op mijn 18e afstand van heb gedaan".

De kleuterschool volgt hij op de Robbedoes en de lagere school op OBS Giuseppe Verdi. Daarna richting Brielle; de Land- en Tuinbouwschool Anna Hoeve. "Ik wilde bloembinder worden dus daar kon ik terecht". Hij ging na school als bloembinder aan de slag in Pernis en vervolgens stond hij lange tijd in de bloemenwinkel in de Maxis in Hoogvliet. In die tijd verhuist hij naar Hellevoetsluis. "Mijn broer woonde hier en hij nam mij in huis. Ik werd bij mijn broer thuis volledig geaccepteerd dus ook het feit dat ik op mannen val. Mijn broer nam mij dan ook mee op stap om wat mensen te leren kennen. Zo kwam ik met hem terecht in cafe 11&30, van Yvon Wijgers, en daar stond Leo de Klerk achter de bar. Dat werd mijn allereerste vriendje. Dat heeft niet lang geduurd maar ik heb tot aan zijn overlijden altijd nog heel goed contact met hem gehad. Een geweldige mens".

Horeca bloed
Vervolgens leert hij Rene kennen. Ook Rene werkt in de horeca en daar begon Matthé zijn horeca bloed te pas echt te borrelen. "Ik had al een beetje mijn twijfels over het bloemenvak en zocht wat anders. Rene werkte bij wat toen nog restaurant Casino heette, momenteel zit daar de Alpen Expres. Daar begon ik dus in de horeca, achter de bar in de bowling bij de familie Wigman. Ik ging steeds meer werken en stopte uiteindelijk met de bloemen". Na de bowling kwam hij bij eetcafe Lydia terecht aan de Moriaanseweg. "Ook daar heb ik een geweldige tijd gehad, alleen al omdat ik toen Dick en Jeanette Rolandus heb leren kennen, die nog steeds heel veel voor mij betekenen. Zo heeft Jeanette heeft mij bijvoorbeeld weggegeven op mijn bruiloft. Deze mensen hebben een speciaal plekje in mijn hart."

Eetcafe Lydia werd overgenomen en ging verder als de Gulle Schranserij; niet lang daarna is Matthé weggegaan. Er volgen veel leuke en bekende werkplekken: het Baantje, De Hoofdwacht, de Kont van het Paard, Grandcafe Harris in den Haag, het Golfje in Rockanje, het Kotje en de Irish Pub. Behoorlijk wat jaartjes in de horeca dus. Maar op een gegeven moment was het klaar. "Horeca is geweldig maar ook veel, ik kon bepaalde dingen ook niet meer opbrengen. Dus ging ik na 23 jaar op zoek naar wat anders. Ditmaal in de kleding. Ik kwam bij Forecast terecht. Ook daar had ik het naar mijn zin, maar de keten ging failliet dus weer moest ik verder zoeken".

Frank
"Toen ik in het Kotje in Rockanje werkte kreeg ik verkering met Frank. Ik zag hem twee jaar daarvoor op de Roze Kermis in Tilburg en dacht meteen: die wil ik hebben!! En dat heb ik toen ook tegen hem gezegd. Frank woonde op dat moment in Heerlen en beiden zaten we nog in een relatie. Die twee jaar na de eerste ontmoeting hebben we verder dus niets met die gevoelens gedaan. Hadden heel af en toe contact maar daar bleef het bij. Toen kreeg ik met Oud en Nieuw een Hyves berichtje van hem: zijn relatie was voorbij en hij was bezig met een eigen huisje. Later in het jaar had ik kaarten voor het concert van Madonna en ik dacht weet je wat: ik vraag hem gewoon mee. Zo gezegd, zo gedaan. En toen we uiteindelijk in de rij stonden te wachten bij het concert vloog de vonk ineens echt over". Twee maanden later verhuist Frank naar Hellevoet en dat is nu 13 jaar geleden, inmiddels zijn ze 11 jaar getrouwd

Ook trouwen doet Matthé niet zomaar, iedereen zijn trouwdag is bijzonder; maar die van Frank en Matthé net even een tikkie extra. "Wij zijn namelijk met zijn vieren getrouwd, in het kasteel van Rhoon. Mijn beste vriendin Ineke en haar man Ronald waren het andere echtpaar. Wat een geweldige dag was dat. Alles met zijn vieren gedaan, samen in de auto, samen aan tafel bij de ambtenaar, alles samen ...nou ja, bijna alles natuurlijk" lacht hij.


Connexxion
Toen Forecast failliet ging moest ik dus weer op zoek naar iets anders. Mijn zus, die als buschauffeur bij Connexxion werkte vroeg aan mij: joh is dat niks voor jou? Nou, ik ben gek op rijden en ik hou wel van formaat dus ja...dat leek me wel wat. Gesolliciteerd, via Randstad mijn rijbewijs gehaald alles in éé keer gehaald en vervolgens lijndiensten gaan rijden op Voorne-Putten en Rozenburg. En het bevalt nog steeds enorm. Hier ga ik echt nooit meer weg. Wat een heerlijk beroep. Leuke mensen, lekker rijden. Hele andere tijden dan in de horeca natuurlijk, dat dan weer wel. Ik sta nu op op tijden dat ik normaal net naar bed ging. Maar dat mis ik ook niet hoor.

Gaytastic
Maar het blijft eigenlijk nooit bij één bezigheid bij Matthé. Stilzitten is niet zijn ding. Het stukje horeca en leuke dingen voor mensen organiseren blijft trekken. Niet alleen bakt hij al ruim 10 jaar iedere december oliebollen in de kraam van Seth, staat hij op gelegenheden achter de bar bij het Barbiertje maar ook staat hij sinds 2016 bekend als Mister Gaytastic.

In het verleden organiseren Frank en Matthé thuis de meest geweldige feesten. "Dat zijn geen gewone feestjes hoor, dan ligt er dus ook echt tapijt in de tuin en zo. Wij doen geen half werk. Halloween hebben we gehad, Witte Smartlappen-Kerst in augustus, een Hollywood avond met Oscar uitreikingen en noem maar op. Altijd met een thema en altijd minimaal 80 man over de vloer. Geweldig vinden we dat. Sinds we verhuist zijn we daar mee gestopt, maar het organiseren van een gay-vriendelijk feest stond al jaren op mijn verlanglijstje".

Vorig jaar kwam zijn droom uit, in de Barbier: Gaytastic. "En ik had nooit durven dromen dat het zo'n enorm succes zou worden. Binnen no time uitverkocht en wat een feest!! En wegens dat succes staat nu Gaytastic 2 op de agenda wat ik organiseer samen met Wendy Dikken van de Barbier en mijn man Frank Vandenhof. Op 29 september is het zover en we hebben er enorm veel zin in. Op dit moment zijn we heel druk met de laatste details bezig en dat is pas in de laatste minuut klaar hoor. Want ik ben ziekelijk met details. Dat weet ik van mezelf en dan ben ik behoorlijk onuitstaanbaar. Maar uiteindelijk is het het allemaal waard. Hij geeft een dikke knipoog: "en ons huwelijk staat nog steeds overeind".

Waar ontspan je je mee?
Samen bouwen we met Lego Technics. Ik ben gek op buitenlands koken en doe graag een borreltje in de Vesting. Maar vind het ook heerlijk om gewoon thuis op de bank te zitten met mijn man, mijn hondjes en Netflix.

Welk gerecht zou er in ieder restaurant op de kaart moeten staan?
Thais, dat mis ik ontzettend hier.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
Geen, daar heb ik thuis geen rust voor

Waar doe je je inkopen?
Voornamelijk binnen Hellevoet. Maar we gaan ook regelmatig naar de Chinese boot in Rotterdam

Wat zou je veranderd willen zien in Hellevoetsluis?
Een leuk Thais restaurantje, een toko, wat meer variatie op gebied van buitenlands eten

Naar wie zou je een straat willen vernoemen?
Whitney Houston

Wat is je grootste wens?
Dat ik Gerard Joling ooit nog eens een keer op het Gaytastic podium krijg, hoe gaaf zou dat zijn? Maar het meest belangrijke is toch wel dat ik gezond en gelukkig oud mag worden met iedereen om wie ik geef

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant