Met een speciale hijskraan werd de tank over de sloot getild
Met een speciale hijskraan werd de tank over de sloot getild

Tanks met hijskraan naar Oorlogsveld Historyland

Actueel 1.806 keer gelezen

Afgelopen woensdag en donderdag was er een indrukwekkend spektakel te zien bij Historyland. Twee gevechtstanks werden overgebracht vanuit Ede naar Hellevoetsluis gebracht. De storm die woensdag over Nederland raasde maakte de hele operatie er niet makkelijker op.

De Russische tank T34 (1944) kwam woensdag op een dieplader aan op de parkeerplaats van Historyland. Regelmatige bezoekers van Historyland weten dat het park al in het bezit is van een infanterietank; een tank waarmee de soldaten naar het front werden gebracht. Met behulp van deze infanterietank werd de T34 van de dieplader gereden. Met flinke wind én regen werd hard gewerkt om de oude Russische tank met een speciale hijskraan over de sloot te tillen en vervolgens met de infanterietank naar zijn plaats te slepen.

58 ton
De tweede tank een Engelse Chieftain kwam donderdag in de stromende regen aan. De Chieftain is een afgeleide van de middelzware Centurion tank en is na de Tweede Oorlog gebouwd. De Chieftain tank weegt maar liefst 58 ton. Zo'n gevaarte verbruikt natuurlijk nogal wat brandstof en rijdt 20 op 1. De Chieftain werd donderdag op dezelfde wijze naar het Oorlogsveld overgebracht.

De Russische T34 staat al op zijn vaste plek. De Britse Chieftain zal volgende week naar zijn uiteindelijke bestemming worden gereden. De grond was te drassig door de hoeveelheid regen die was gevallen.

Lezing over Tweede Wereldoorlog
"Ik geef veel lezingen onder andere over de Tweede Wereldoorlog. En dan is het leuk dat mensen na een lezing gelijk kunnen gaan kijken bij zo'n tank" vertelt Arie van den Ban oprichter van Historyland "De T34 was een tank die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in Rusland. Toen de Russen oprukten richting Duitsland zijn dit soort tanks helemaal tot in Berlijn gekomen", vertelt Arie van den Ban.

Objecten uit oorlogen
Het buitenpark van Historyland is maar liefst negen hectare groot, zo groot als 9 voetbalvelden. Hier vind je onder meer dino's, kun je historygolf spelen, naar het goudzoekers dorp én het oorlogsveld. Deze twee gevechtstanks zijn een mooie aanvulling de collectie op het Oorlogsveld van Historyland. Op het oorlogsveld was nog genoeg ruimte om twee extra tanks tentoon te stellen voor het publiek.

Op het Oorlogsveld kom je verschillende items uit de wereldoorlogen en koude oorlog tegen. Zo kun je onder andere een echte MIG21 straaljager en een originele Mil Mi-2 helikopter bekijken. Historyland is uitgebreid met meerdere bezienswaardigheden voor het oorlogsveld; kanonnen en de kop van een V2 raket. Bezoekers mogen uiteraard overal op en in kijken zolang de veiligheid gegarandeerd kan worden.

"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant