Nu nog samen, maar straks staat Andrea alleen in de oliebollen. (Foto: Leo Blok)
Nu nog samen, maar straks staat Andrea alleen in de oliebollen. (Foto: Leo Blok)
ONDERNEMER VAN DE WEEK

't Krulletje Oliebollenkraam

Actueel 1.874 keer gelezen

Hellevoetsluis - Al een kleine 35 jaar geniet Hellevoetsluis van eind november tot en met oudejaarsdag van de oliebollen van 't Krulletje. Meester Oliebollenbakker Peter Krul doet dat dus ook al zo lang en is eigenlijk qua leeftijd wel een beetje aan pensioen toe. De decemberdagen zorgen in het oliebollenvak voor korte nachten en lange dagen en dat wordt met het klimmen der jaren steeds zwaarder.

Dat betekent niet dat Hellevoetsluis het voortaan zonder de meermalen bekroonde oliebollen moet stellen. Gelukkig is er opvolging zodat de traditie gehandhaafd blijft en alleen de generaties verschuiven. Dochter Andrea is er - na jaren meegedraaid te hebben - klaar voor om de traditie voort te zetten en haar zoontje is de volgende die zal worden ingewijd in de geheimen van het vak en kennis zal mogen nemen van het geheime familierecept dat steeds naar de volgende generatie wordt doorgegeven.

De overgang naar een nieuw oliebollen regime verloopt nooit zonder slag of stoot en er waren al wat heel wat meningsverschillen tussen vader en dochter waarbij maar één ding vaststond: de oliebollen blijven volgens het beproefde familierecept gebakken worden. 'Twee kapiteins op één schip werkt niet' vinden zowel vader als dochter en daarom is dit het laatste jaar dat u de inmiddels grijs geworden krullen van Peter Krul achter de toog van de kraam ziet staan. In 2016 zal het licht rossige haar van Andrea het uitzicht vormen en zal het haar hand zijn die het beslag in de olie zal doen.

Sinds jaren '80
Sinds het begin van de jaren tachtig is de oliebollenkraam van de familie Krul te vinden bij Roobol op de Struytse Hoeck en vanaf de eerste dag zijn de producten die gebakken worden waar de klanten bijstaan, erg populair binnen en buiten Hellevoetsluis. De hoeveelheid gist die aan het beslag wordt toegevoegd is geheim evenals de toegevoegde kruiden en andere ingrediënten. Dat geheim onderscheidt de oliebollen van andere soorten en ook de grootte en vooral de smaak van de oliebol is anders.

Groot is ook de rest van het assortiment waarin appelbollen, appelbeignets, ananasbollen, bananenbollen en Berliner bollen de hoofdrol spelen. De oliebollenkraam is ondertussen een echt stukje Hellevoetse Historie geworden, want de kraam bestaat al langer dan het overdekte deel van winkelcentrum De Struytse Hoeck. Daardoor is ook een hechte band met Hellevoetsluis ontstaan. Zo sponsorde Peter Krul recent nog een bijeenkomst in het Jan Blanken Dok voor inwoners van verzorgingshuizen op het eiland met een ruime hoeveelheid oliebollen.

Gouden toekomst
Waar roken, drinken en rood vlees eten steeds meer onder druk komen te staan, is het eten van de typische oudejaarslekkernijen nog steeds boven elke discussie verheven. Wij denken dan ook dat Andrea en over een aantal jaren ook haar zoontje, dat nu alleen nog maar oliebollen kan eten, een gouden toekomst tegemoet gaan in Hellevoetsluis. Opa Peter kan het wat rustiger aan gaan doen, maar heeft voldoende plezier in het leven om daar nog vele jaren volop van te genieten. En Andrea kan na een carrière als schoonheidsspecialiste en visagiste volop aan de slag met een kwaliteitsproduct. Want wat er ook gebeurt in de wereld, we zullen elkaar altijd met oliebol in ene hand en een glas bubbels in de andere, allle goeds blijven wensen voor het komende nieuwe jaar...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant