"Je kent je eigen klantenkring." (Foto: Leo Blok)
ONDERNEMER VAN DE WEEK

Groenrijk Aralia

Actueel 352 keer gelezen

Hellevoetsluis - 33 jaar geleden begon hij in een kleine kas op een weiland, net 200m2, op de plek waar Aralia nog steeds is. Toen heette het ook al zo. In 1998 zijn ze Groenrijk Aralia geworden.

"In principe ben je natuurlijk eigen baas, maar je valt onder het Aralia concern. Je hebt allemaal een beetje dezelfde reclame en uitstraling maar kunt ook een hoop inrichten en doen naar eigen keuze, er is een behoorlijke zelfstandigheid" vertelt Arie, "en dat vind ik heel fijn, ik ben niet voor mezelf begonnen zodat een ander constant kan zeggen hoe ik alles moet doen in mijn winkel. En je kent je eigen klantenkring. Iets wat bij een andere zaak heel goed verkoopt loopt hier misschien wel voor geen meter"

Dat ene kasje...
Het grootste gedeelte van het huidige pand is in 1998 gebouwd en in 2003 is er nog een achterstuk aangekomen. Je zou het nu niet meer zeggen maar tot 1998 hebben ze in dat ene kasje gezeten.

Hart bij de planten
Het hart van Arie ligt nog steeds bij de planten. " Vroeger liep je met de klant mee en trok de planten ter plekke uit de grond. Dat mis ik nog wel eens hoor. Nu heb ik het af en toe gewoon te druk op kantoor of met vergaderingen en kom ik soms tijd te kort om lekker met mijn handen bezig te zijn. Toen in 1998 de nieuwe winkel werd geopend was het enorm druk.

Beetje paniek
Wij waren een klein beetje in paniek want ja, hoe kun je nu persoonlijk met al die mensen meelopen. Maar dat bleek helemaal niet nodig" lacht Arie " men pakte een karretje en liep ons zo voorbij, de zelfbediening was toen ook bij ons geboren. Daar moesten wij wel even aan wennen hoor"

Kerstdrukte
"Er zijn bepaalde periodes in het jaar waar de drukte merkbaar toeneemt. Het voorjaar is daar een logisch voorbeeld van, dat is wel een van de drukste periodes. Maar dat zijn meer de wat ouderen, die het zalig vinden om te tuinieren. De Kerst is druk op een andere manier. Er komen dan in een hele korte periode heel veel mensen over de vloer, zeker ook vanwege onze inrichting.

Kerstopstelling
Met de Kerstopstelling trekken we enorm veel mensen. We beginnen in principe in september al met het opbouwen. Met de bekende Lemax huisje beginnen we zelfs half augustus. Deze zijn gelinkt aan onze webshop en het kost enorm veel tijd om de huisjes op een juiste manier in te delen zodat het orderpicken voor ons heel makkelijk wordt. Half september gaat namelijk de verkoop al behoorlijk lopen onder de echte verzamelaars. Een hoop werk, maar een stukje omzet wat wij echt niet kunnen of willen laten liggen.

Van binnen en buiten Hellevoet
Elk jaar hoor je weer mensen die het echt niet vinden kunnen dat we ons al zo vroeg met de kerst bezig houden. Maar zij hebben geen idee hoeveel werk er in de opbouw zit. Natuurlijk zouden we later kunnen beginnen maar zo'n grote opstelling zet je ook niet neer voor zomaar een paar weekjes. En de klanten vinden het prachtig. Ze komen van binnen en buiten Hellevoet om ernaar te kijken. Ergens graven we een beetje onze eigen valkuil met de kerst, want ieder jaar moet je jezelf toch weer proberen te overtreffen. De lat ligt hoog, maar tot nu toe lukt het ons nog steeds en daar zijn we trots op"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant