Onder ouderen is de eenzaamheid 49 procent
Onder ouderen is de eenzaamheid 49 procent

Hellevoetsluis gaat eenzaamheid aanpakken

Actueel 281 keer gelezen

De gemeente Hellevoetsluis heeft een actieplan opgesteld om het ervaren van eenzaamheid onder inwoners aan te pakken. Een groot deel van de Hellevoetse inwoners voelt zich (matig tot zeer ernstig) eenzaam. Uit de GGD gezondheidsmonitor(2012) blijkt dat het gaat om 42% van de inwoners van 19 tot 65 jaar en 49% van de inwoners van 65 jaar en ouder. Het aandeel eenzame jongeren (19-) in Hellevoetsluis wordt de komende jaren onderzocht.

Het doel van het actieplan is om een samenleving te realiseren die zich bewust is van het probleem, die eenzaamheid bespreekt en aanpakt. Het is belangrijk dat inwoners meer naar elkaar omkijken en meer voor elkaar willen en kunnen zorgen. De gemeente richt zich op de preventie van (risicovolle) eenzaamheid, zodat inwoners naar vermogen kunnen blijven participeren. Het is belangrijk dat inwoners zich onderdeel voelen van de samenleving en kansen hebben om mee te doen.

Erkennen als probleem
Wethouder Hans van der Velde: "Iedereen voelt zich waarschijnlijk wel eens eenzaam. Dit gevoel kun je zelfs ook in gezelschap hebben. Eenzaamheid wordt echter een probleem als mensen het graag anders zouden willen, maar dit zelf niet (meer) kunnen. Vooral deze Hellevoeters willen we graag ondersteunen, samen met onze inwoners. Overigens hebben ook onze welzijns- en zorginstellingen en onze maatschappelijk actieve organisaties hierin een belangrijke rol." Volgens de verantwoordelijk wethouder begint een succesvolle aanpak van eenzaamheid in Hellevoetsluis simpel door te erkennen dat het probleem bestaat; "Alleen als het bespreekbaar is en hiermee op individueel niveau zichtbaar wordt, dan kunnen we het met elkaar aanpakken. Het opgestelde actieplan biedt hiervoor veel goede handvatten."
Belangrijke rol
Ook organisaties als SBO, Pameijer en PUSH zijn druk bezig met het signaleren en van en helpen bij eenzaamheid. Zo hebben zowel PUSH als Pameijer maatjesprojecten om de eenzaamheid te bestrijden. Het maatjesproject is er voor mensen die graag iets willen ondernemen, maar dit niet alleen willen of durven doen.

Wilt u erop uit bijvoorbeeld met de fiets of wandelen, een terrasje pikken, sporten, naar de bios, theater of gewoon gezellig bij elkaar op de koffie, meld u zich dan aan en wij zoeken een maatje voor een ieder die daar behoefte aan heeft, jong of oud. Er zijn al veel mensen aan elkaar "gekoppeld" en zitten niet meer eenzaam thuis tussen vier muren, maar hebben weer overal zin in en fleuren er van op. het SBO heeft het jaar 2016 uitgeroepen tot 'eenzaamheidsjaar' en zal hier op meerdere manieren invulling aan geven. Meer over eenzaamheidsbestrijding leest u de komende weken in deze krant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant