Afbeelding

Van ruzie maken tot gevoelens bespreken: het gebeurt allemaal aan tafel

Regionaal 357 keer gelezen

Regio - Met Pasen voor de deur kunnen Nederlanders niet wachten om met het hele gezin aan tafel te verzamelen. Maar niet alleen met de feestdagen is het 'aan tafel' moment belangrijk, want het hele jaar door is de eettafel dé plaats om met elkaar te lachen over dagelijkse gebeurtenissen en de gezinsbanden aan te halen. 

Aan tafel, daar nemen Nederlanders de tijd voor elkaar in de dagelijkse drukte van social media en smartphones. In bijna de helft van alle Nederlandse gezinnen is het avondeten zelfs het enige moment van de dag dat het hele gezin samen is, zo blijkt uit onderzoek van Honig. Maar liefst twee derde van de Nederlandse gezinnen eet dan ook (bijna) elke dag met het hele gezin aan tafel, terwijl de rest ook gemiddeld 4 avonden per week verzamelt rond de eettafel. Echter, niet in alle windhoeken van Nederland ziet dat gezinsmoment er hetzelfde uit. Dubbel zoveel mensen in Oost-Nederland als in Noord-Nederland vinden het avondeten aan tafel hét moment om ruzie te maken. In het zuiden en westen eten gezinsleden twee keer zo vaak wanneer het hen uitkomt, waardoor zij niet met het hele gezin aan tafel eten!

Toch is drie op de vijf Nederlandse gezinnen van mening dat het 'aan tafel' moment hen een hechter gezin maakt, omdat ze dan de tijd nemen om te lachen over de dagelijkse gebeurtenissen (76%), de banden te versterken (66%) en onderwerpen te bespreken die anders niet ter sprake komen (48%). De tafel lijkt de rol van het vroegere 'koekje bij de thee' overgenomen te hebben. Toch wordt er niet iedere avond aan tafel gegeten, waarvoor onregelmatige werk- en schooltijden de voornaamste redenen zijn (58%). In de noordelijke provincies is een andere belangrijke reden dat ze regelmatig op de bank eten met zijn allen. Dit gebeurt hier wel twee keer zo vaak als bij hun landgenoten.

Van social naar sociaal
Gezinnen hechten veel waarde aan het tafelmoment, vindt Herman Konings, trendanalist en consumentenpsycholoog. Hij licht toe: "veel Nederlanders hebben steeds minder tijd beschikbaar, waardoor de waarde van een uur enorm omhoog gaat. Er is sprake van een work-life blend: werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Voor veel gezinnen is het aan tafel avondeten een moment van rust en structuur in tijden van drukte." Social media en smartphones horen hier niet bij in veel van de gevallen, maar in het oosten en zuiden van het land wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen. Daar gebruiken dubbel zoveel kinderen als in het westen en noorden van Nederland tablets en smartphones aan de eettafel. Toch vindt maar liefst 84% van de respondenten het gebruik van dergelijke gadgets tijdens het avondeten aan tafel afbreuk doen aan het moment en ouders gebruiken dan ook in heel Nederland even weinig dergelijke technologie aan tafel.

Wat er dan wel gedaan wordt aan tafel? Er wordt gepraat, er is aandacht voor elkaar en er wordt gelachen. School is het populairste onderwerp aan de Nederlandse eettafel, maar de Zuiderlingen praten er een stuk minder vaak over dan mensen uit andere windhoeken. In het Noorden worden vrienden en vriendinnen twee keer zo vaak besproken, maar lijken de gezinnen ook gevoeliger te zijn: gevoelens zijn daar maar liefst vier keer zo vaak het populairste onderwerp aan de eettafel! In het Westen praat men liever over vakantieplannen: dit onderwerp is daar drie keer zo vaak het populairst als in de andere regio's in Nederland.

Over het onderzoek
Dit onderzoek is in maart 2015 uitgevoerd in opdracht van Honig door Panelwizard onder 1.117 Nederlandse huishoudens met thuiswonende kinderen van 18 jaar en jonger.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant