Hans van der Velde: 'altijd een passende maatwerkoplossing vinden'
Hans van der Velde: 'altijd een passende maatwerkoplossing vinden'

Nieuwe beleidsregels voor Wmo en Jeugdhulp op Voorne

Actueel 221 keer gelezen

De gemeente Hellevoetsluis heeft samen met Brielle en Westvoorne beleidsregels vastgesteld voor de Wmo en de Jeugdhulp. Daarmee is de laatste wettelijke hobbel genomen voor de nieuwe zorgtaken van de drie Voornse gemeenten vanaf 1 januari 2015. In de beleidsregels staan criteria voor wie in aanmerking komt voor Wmo- of Jeugdhulpvoorzieningen. Elke gemeente in Nederland moet voor eind 2014 een beleidsplan, verordening en beleidsregels hebben vastgesteld om te voldoen aan de wettelijke eisen.

Nu de beleidsregels af zijn, zijn de Voornse gemeenten er helemaal klaar voor om vanaf 1 januari de nieuwe zorgtaken uit te voeren. De beleidsregels geven burgers duidelijkheid hoe men in aanmerking komt voor een zorgvoorziening vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.

Bestaand beleid
In de beleidsregels gaan de gemeenten op Voorne zoveel mogelijk uit van bestaand beleid.
Dat betekent dat er vanaf 2015 voor bestaande cliënten geen grote zaken wijzigen. Zo blijft onder andere het vaststellen van Persoonsgebonden budgetten zoveel mogelijk gelijk.
Verantwoordelijk wethouder Hans van der Velde: ”Uiteindelijk zal ook onze gemeente hier nieuw beleid voor moeten maken, maar we kiezen er bewust voor om hier de tijd voor te nemen zodat mensen in januari 2015 niet voor verrassingen komen te staan.” Van der Velde vindt het belangrijk dat er vanaf 2015 een vangnet is, zodat er geen mensen buiten de boot vallen: “Als gemeente willen wij altijd een passende maatwerkoplossing vinden. In de beleidsregels zit een hardheidsclausule, waardoor wij in bijzondere gevallen kunnen afwijken van het beleid.”

Proces van aanvraag
Het proces van aanvraag van een voorziening is wel gewijzigd. Dat komt omdat gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor de Wmo en Jeugdhulp. Zij moeten vanaf 2015 zelf hulpvragen afhandelen. In de beleidsregels is daarom veel aandacht voor het proces van aanvragen. Mocht het aanvragen van een voorziening toch te ingewikkeld zijn, dan is er cliëntondersteuning beschikbaar. De gemeente maakt hierover afspraken met onafhankelijke organisaties die gespecialiseerd zijn in cliëntondersteuning.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant