hoogleraar Jan Klein: patiëntveiligheid gaat er niet op vooruit
hoogleraar Jan Klein: patiëntveiligheid gaat er niet op vooruit

Steeds meer twijfels bij sluiting HAP Hellevoetsluis

Actueel 160 keer gelezen

Steeds meer instanties twijfelen aan de noodzaak om de HAP in Hellevoetsluis te sluiten. Waren het gisteren de bestuurders van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond die duidelijk te kennen gaven dat de patientveiligheid in het geding is, Vandaag reageerde het gemeentebestuur van Hellevoetsluis vrijwel op dezelfde wijze.

Zo zegt burgemeester Wubbo Tempel: ‘De gemeente volgt, met de huisartsen, de GGD en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond als partners, de ontwikkelingen (de mogelijke negatieve neveneffecten) van de sluiting van de HAP op de voet. Zoals ook in een eerder persbericht van ons is aangegeven, zien we de kritische houding van de algemeen directeur van de VRR dan ook als een steun in de rug. Ook hij geeft aan dat het nu nog net kan, maar dat bij een toename van ritten hij de noodklok bij de verzekeraars zal luiden. Als deelnemer aan de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zullen we dit ook in bestuurlijke overleggen bespreken.


Kritiek vanuit deskundigen
Aangenomen dat de huisartsen op Voorne als deskundig op dit gebied mogen worden beschouwd overheerst ook hier de twijfel en lijkt deze groep zelfs ‘weggestemd’ te zijn door artsen uit de regio. Of de bezuiniging van 400.000 euro een ondergeschikte rol heeft gespeeld zoals de directeur van de Huisartsenposten Rijnmond Prins beweerd, of zelfs slechts een bijkomend effect was, is ook aan sterke twijfel onderhevig evenals de rol die zorgverzekeraar CZ hierbij zou hebben gespeeld. Ook professor Jan Klein ( hoogleraar patientveiligheid) is van mening dat de patientveiligheid zeker zal afnemen door de beslissing. Naar zijn mening is op het verzorgingsgebied van 60.000 inwoners een huisartsenpost – ook met één huisarts – zeker gewenst is. Het verzorgingsgebied van de huisartsenpost in Spijkenisse als Hellevoetsluis gesloten wordt, groeit dan immers naar 200.000 inwoners. Ook de gevaren voor vooral hartpatiënten en zieke kinderen worden door professor Klein onderkend. Wanneer ze de rechte lijn volgen en naar de huisartsenpost in Spijkenisse rijden, kunnen ze in Medisch Centrum Spijkenisse niet opgenomen worden en moeten dan dus – per ambulance – worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. Onnodig tijdverlies, en daarom zal in voorkomende gevallen door naaste verwanten of de patiënt zelf meteen 112 worden gebeld voor een ambulance. Dat maakt de waarschuwing van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond nog dringender want dreigt een tekort aan het toch al net ruim bemeten aantal ambulances.


Macht
Ook professor Klein komt tot de conclusie dat de Huisartsenposten Rijnmond onder aanvoering van directeur Bert Prins het besluit gewoon kan doorvoeren omdat deze nu eenmaal de macht heeft omdat te doen. Maar, zo is deze krant met het Hellevoetse gemeentebestuur van mening,  dat macht hebben over een beslissing ook verantwoordelijkheid voor die beslissing betekent. Het is niet meer de vraag of er doden gaan vallen, alleen nog de vraag wanneer. Maar dat is dan werk voor letselschade advocaten…
Leo Blok

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant