Daan Rietkerk: Trots
Daan Rietkerk: Trots

Eremedaille voor Daan Rietkerk

Actueel 788 keer gelezen

Alweer een bijzondere gebeurtenis aan boord van het Museumschip De Buffel. Dinsdagmorgen om 10.30 uur werd door Arie van den Ban een eremedaille voor verzetswerk uitgereikt aan Daan Rietkerk. De 95 jarige verzetsheld toonde zich opmerkelijk fit en was bijzonder blij met deze erkenning De onderscheiding was aangevraagd door Buffelvrijwilliger Ronald Westmaas die de aanvraag al snel gehonoreerd zag.

Rietkerk werd geboren 26 april 1919 te Rotterdam als zoon van een KNIL militair die nog gevochten had in de Atjeh Oorlog waar de vader van Daan zijn neus verloor die eraf gehakt werd met een kris. Zelf kwam hij op bij de Marine op 3 jan als Zee milicien (dienstplichtig )lichting 1939 kustwachter der derde klas. Hij diende bij de Marine tot 27 mei 1940 waarna hem het groot verlof is verleend.


Illegaliteit
Daarna is hij de illegaliteit gegaan bij de ondergrondse. Daan werkte in de binnenstad van Rotterdam waar hij informatie verzamelde en foto’s nam van stellingen en schepen van de Duitsers. Na de capitulatie kreeg hij een baan aangeboden door een Duits Joodse onderduiker in Duitsland waar hij 25 jaar gewerkt heeft. Zijn huwelijk liep uiteindelijk op de klippen nadat hij merkte dat zijn ex diep in het fascisme zat. Toen zijn kinderen volwassen waren keerde Daan terug naar Nederland. Op latere leeftijd kreeg hij pas zijn erkenning voor het verzet ook dankzij derden, maar hij was nooit erkend voor zijn tijd tijdens de mobilisatie. Totdat hij op de Buffel kwam die daar dankzij Arie van Ban ligt.


Actief
Hij is nu 95 jaar en gelukkig heel scherp bij de tijd. Hij rijdt nog dagelijks auto. Daan kende ook een ziekteperiode Op 80 jarige leeftijd kreeg hij slokdarm kanker en hebben ze die er tussenuit gehaald. Gelukkig is hij daarvan volledig hersteld.


De Buffel
Ronald Westmaas vertelt over zijn eerste ontmoeting met Daan Rietkerk: ‘In het voorjaar bracht een groep van de Mantelzorg een bezoek op de Buffel. Deze werd in groepen verdeeld en ik kreeg ook een groep tot mijn beschikking.Daar merkte ik bij een bejaarde man een speldje van verzetstrijder op en sprak de heer er op aan. Tijdens de rondleiding kwamen leuke verhalen op bij de gasten en deze heer vertelde dat hij 4 maanden matroos was geweest en bij het uitbreken van de oorlog aan boord van de Buffel was geplaatst eigenlijk gelegerd. Zodoende kwam ik op de vraag of de heer toevallig nog foto's of artikelen had die we op de Buffel konden gebruiken en dat had hij’ En zo zorgde het initiatief van Arie van den Ban om De Buffel naar Hellevoetsluis te halen, voor deze bijzondere onderscheiding waarvan Arie het een bijzondere eer vond om hem te mogen uitreiken…
Blok & van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant