Evert Taal: voor iedereen bereikbaar blijven
Evert Taal: voor iedereen bereikbaar blijven

Cultuurhuis komt in Nieuwe Veste, maar…

Actueel 335 keer gelezen

De hele gemeenteraad gaat in de komende raadsvergadering instemmen met het centraal onderbrengen van alle culturele instellingen in Hellevoetsluis in De Nieuwe Veste, Dat bleek tijdens de vergadering van de commissie ZWO toen de koppen waren geteld. Kritiek was er ook – van Groen Links op de lange tijd die de hele discussie al duurt - maar bij een aantal fracties heerst ook angst, vooral over de bereikbaarheid van de bibliotheek, wanneer die haar activiteiten naar de Opzoomerlaan verplaatst.

Evert Taal sprak die angst het duidelijkst uit en dat leidde tot een korte aanvaring met Harry van der Klink, directeur van de bibliotheek en één van de insprekers voor de vergadering begon. De bibliotheek op de huidige locatie kan vaak worden gecombineerd met een bezoek aan het winkelcentrum, markt of een andere centrale voorziening. Ook zijn fractiegenoot Leen van Prooijen (naast raadslid ook voorzitter van de ANBO) deelde die zorgen, zeker voor wat betreft de ouderen in Hellevoetsluis. Er zullen dus voorzieningen moeten worden getroffen die de toegankelijkheid van bibliotheek en volksuniversiteit voor alle Hellevoeters veilig stellen. Die voorzieningen kunnen variëren van een pendelbusje tot uitleenpunten op verschillende plekken in Hellevoetsluis. Hier werd door enkele commissieleden Voornesteyn bij genoemd.

Avonduren
Een deel van de activiteiten in het gebouw van de bibliotheek speelt zich in de avond en in het weekend af. Zo heeft bijvoorbeeld Leef en Beleef (VU) gedurende de avonden vaak meerder lokalen in de bibliotheek tegelijk in gebruik. Ook de activiteiten op de zondagmiddag en maandagmiddag (repaircafé) trekken op de huidige locatie veel publiek. Ook voor het gratis juridisch advies op zaterdagmorgen zitten vaak rijen mensen te wachten.

Niet voor de Kerst
Dat het nog wel even kan duren voor u boeken kunt lenen aan de Opzoomerlaan, is net zo duidelijk al de rekensom waaruit blijkt dat deze oplossing het goedkoopste alternatief is voor verschillende problemen. Er is een ingrijpende verbouwing van De Nieuwe Veste nodig, wanneer de bibliotheek 400 m2 extra nodig heeft en er door de bezoekers dichtbij geparkeerd moet kunnen worden. Om beide doelen te bereiken zal een deel van het grote plein voor De Nieuwe Veste moeten worden opgeofferd. Duidelijk is in elk geval dat op deze locatie het Cultuurhuis Hellevoetsluis komt.

Nog geen gevolgen
Ondanks dat de bibliotheek per 1 januari voor een derde deel van de nu in gebruik zijnde ruimte de huur heeft opgezegd, zullen de activiteiten zoals die nu georganiseerd worden gewoon door blijven gaan, zo verzekerd Harry van der Klink. Wanneer de gemeenteraad op 27 november akkoord gaat met het voorstel zal de eerder geschrapte subsidie van bijvoorbeeld de kunstuitleen worden gehandhaafd tot de nieuwe situatie een feit is.
Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant