van der Velde: “Er is veel onrust en onbegrip ontstaan onder onze burgers.
van der Velde: “Er is veel onrust en onbegrip ontstaan onder onze burgers."

Voornse gemeenten willen sluiting huisartsenpost voorkomen

Actueel 142 keer gelezen

De gemeenten op Voorne willen na een gesprek met de directie van Huisartsenpost Rijnmond dat Huisartsenpost Hellevoetsluis blijft bestaan. Zij verzoeken de directie dringend om hun plotselinge besluit te herzien en wijzen hen op mogelijkheden om sluiting te voorkomen. Hierbij wordt geluisterd naar de onrust en verontwaardiging die leeft bij de inwoners van de drie gemeenten. “Wij verbazen ons over het gebrek aan tijdige communicatie en gemeentelijke betrokkenheid bij dit besluit.

Wij hadden als Voornse gemeenten reeds voor de besluitvorming op de hoogte gesteld moeten worden door Huisartsenpost Rijnmond.” De Hellevoetse wethouder Hans van der Velde wil samen met zijn collega wethouders in Brielle en Westvoorne alsnog kijken naar eventuele oplossingen. “Er is veel onrust en onbegrip ontstaan onder onze burgers. Gezien de vele reacties en acties die in de afgelopen twee weken zijn opgestart moge duidelijk zijn dat de bewoners van de Voornse gemeenten en met hen wij als bestuurders, het besluit graag teruggedraaid zien worden.”

Patiëntveiligheid
Op Huisartsenpost Hellevoetsluis is altijd één dienstdoende huisarts en zijn twee assistentes/-en aanwezig. Mocht de arts op huisbezoek zijn, kan dit volgens de directie van Huisartsenpost Rijnmond leiden tot gevaarlijke situaties en komt de patientveiligheid in het gedrang. Het blijkt echter dat de dienstdoende huisarts slechts in 8,2% van alle contacten visites maakt. Daarnaast moet de aanwezige assistent(e) in acute situaties capabel genoeg zijn om te beoordelen welke zorg nodig is.

Bereikbaarheid
De directie van de huisartsenpost stelt dat de bereikbaarheid voor artsen met visite-auto’s per 1 januari 2015 verbetert omdat zij over de vrije busbaan tussen Spijkenisse en Voorne kunnen rijden. Dit geldt niet voor mensen uit Voorne die, als de huisartsenpost verdwijnt, zelf de afstand naar Spijkenisse moeten afleggen. Kwetsbare personen uit Voorne die nu naar de huisartsenpost in de nabije omgeving gaan voor een snelle diagnose, zijn straks -omdat zij wellicht minder mobiel zijn- eerder geneigd om in acute gevallen het alarmnummer te bellen. Deze situatie is volgens de Voornse Colleges niet gewenst en kan een gevaar opleveren voor andere spoedeisende gevallen.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant