Afbeelding

Zeilers Helius profiteren van goede weersomstandigheden

Sport 321 keer gelezen

De Helius winter zeilwedstrijden, die dit jaar een nieuwe opzet hebben gekregen, werden afgelopen zondag met droog weer, veel zon en een windkracht van 4-5 Beaufort uit het zuidwesten onder ideale weersomstandigheden op het Haringvliet afgewerkt. De eerste boten melden zich rond 11 uur bij het startschip. De wind bleef rond de 14 knopen en even voordat de eerste groep weggeschoten werd, sloeg een Finnjol om. De overige schepen hielden er rekening mee en bleven uit de buurt.

De toegesnelde wedstrijdcommissie bood hulp aan, maar dat bleek niet nodig. De wedstrijdcommissie had voor de Finn klasse de Olympische driehoek uitgelegd. Aangezien de overige schepen allen een wedstrijd vaarden rond de bestaande betonning van het Haringvliet, hadden de Finnjollen de ruimte om het sportieve gevecht aan te gaan, zonder rekening te hoeven houden met andere wedstrijdschepen. Een ander positief gevolg hiervan was dat de Finnjollen vier maal konden starten. Het starten van de overige klassen verliep probleemloos. Bij de SW-snelle klasse gingen twee schepen te vroeg over de startlijn, maar beide kwamen reglementair terug. Het parcours voor de SW klassen was een rondje Slijkplaat. De start lag voor de haven van Hellevoetsluis, van daaruit zeilden de schepen via het Aardappelgat richting Tiengemeten, om vervolgens terug richting de Dam te varen. De finishlijn lag voor het havenhoofd van de Heliushaven. In het Aardappelgat werd door dapperen de genaker gezet, maar dit bleek niet het meest gunstig. Zij verloren tijd. Het kan ook gelegen hebben aan de onderlinge strijd welke de schepen voeren, waardoor ver van de kortste lijn werd afgeweken. Bij het keerpunt bij de Dam kregen de zeilers te maken met catamaranzeilers die ook een wedstrijd aan het varen waren. Door het op de juiste manier toepassen van de voorrangsregels verliep dit zonder problemen. Na ongeveer drie uur varen finishten de eerste uit de SW-snelle klasse. Helaas hadden niet alle deelnemers de reglementen goed doorgenomen en konden zij de finishlijn niet vinden. De Xeven heeft in tweede instantie de finishlijn toch gevonden en de J-minded is nog steeds op zoek, want die is niet gefinisht. De tweede Helius winterwedstrijd is op zondag 16 november. Info Helius winterwedstrijden www.wsvhelius.nl/wedstrijdcommissie
Uitslagen Finn klasse: 1. Jan Willem Kok met de Sancta Maria, 2. Jan Bart met de SISU, 3. Paul Kamphorst met de NED 27. SW-snelle klasse: 1. C.A de Ruyter met de Soeticheyt, 2. Chris Stouten met de Avanti, 3. Andries Hagendijk met de Op Merote, SW 90 klasse: 1. Cees de Wolff met de Pegasus, 2. Hans Peltzer met de Mouette, 3. Gerrit Wilke met de Aegir.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant