foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

Toon Tellegen terug in Brielle

Actueel 977 keer gelezen

De Sjoel in Brielle verwelkomt op zondag 19 oktober wel een heel bijzondere gast: de bekende schrijver en de in Brielle geboren Toon Tellegen. Hij vertelt vanaf 14.00 uur zijn verhaal in de voormalige synagoge aan de Turfkade. Over zijn geboortestad maar uiteraard ook over zijn boeken waarin meestal dieren mensen zijn. Toon Tellegen (Brielle, 18 november 1941) heeft tot de eerste klas van de HBS in Brielle gewoond. Zijn vader was er huisarts. Juffrouw Kachel, van wie de jonge Toon op de lagere school les had, is landelijk bekend geworden als bekend figuur in een van zijn boeken. Tellegen heeft zelf ook geneeskunde gestudeerd en heeft zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam gevestigd.

Toon Tellegen schrijft bijna altijd over dieren: over eekhoorn, mier, boktor, olifant en de vele andere bosbewoners. Ze wonen in een wonderlijke wereld, vieren graag feest en mijmeren over hun leven. Zijn boeken zijn vaak bekroond met een Gouden of Zilveren Griffel en andere prijzen. In 2007 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Tellegen zei ooit: “Met schrijven kun je alles. Eigenlijk zo simpel. Als ik mijn dierenverhalen schrijf, heb ik altijd even het gevoel: er is ècht een bos, met ècht een eekhoorn en een mier. Dat bos bestaat, dat is ergens, maar je kunt er niet komen vanuit Amsterdam, dat is onmogelijk.”

Poezie
Toon Tellegen schreef gedichten voor volwassenen en was eigenlijk niet van plan ook voor kinderen te gaan schrijven. Vroeger vertelde hij elke avond verhaaltjes aan zijn dochter. Toen zij groter werd, en het vertellen er vaker bij inschoot, ging hij de dierenverhalen opschrijven. Eerst nog niet met de bedoeling ze uit te geven. Dat gebeurde pas later, op verzoek van zijn uitgever. De verhalen zijn meestal bedoeld voor lezers vanaf ongeveer negen jaar. In 1998 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk, Mijn avonturen door V. Swchwrm.?In 1999 verscheen een bundel dierenverhalen bedoeld voor lezers vanaf veertien jaar: De genezing van de krekel. Dat jaar kwam ook zijn eerste gedichtenbundel voor jongeren uit: Er ligt een appel op een schaal. Voor jonge kinderen schreef hij onder meer Jannes, een bundel verhalen over een kleine olifant. Weer een heel ander boek was Juffrouw Kachel, over een heel wrede onderwijzeres. Voor zijn kinderboeken ontving Toon Tellegen in 1997 de Theo Thijssenprijs.
De dieren in de verhalen van Toon Tellegen hebben vaak menselijke eigenschappen. Dit maakt de verhalen soms verwarrend, absurd of erg grappig. De dieren denken veel na, vieren feest, zijn depressief of streven idealen na die niet haalbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de boeken vaak een extra boodschap bevatten die regelmatig filosofisch van aard zijn. De boeken van Toon Tellegen zijn soms bedoeld voor een bepaalde lezersgroep, maar de boeken voor kinderen worden vaak ook met veel plezier door volwassenen gelezen. Andersom gebeurt het ook, boeken voor volwassenen worden vaak ook door jongeren of jongvolwassenen gelezen. Naast poëzie en verhalen schrijft Tellegen ook toneelstukken.Het wordt aanstaande zondag ongetwijfeld een boeiende bijeenkomst in de Sjoel. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant